Книгоиздатели очакват помощ от държавата

Да бъдат отпуснати 9 млн. лева за попълване на колекциите на обществените библиотеки, настояват от асоциация "Българска книга" (АБК), като уточняват, че това е в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки.

Искането е част от писмо, изпратено до министрите на културата и на финансите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12333

Ясно е кои ще получат помощ от държавата за 60:40 за заплатите

Да бъде увеличен значително бюджетът на програмата на Министерството на културата за финансиране на проекти на библиотеките за купуване на книги, както и да бъде премахнат ненужния формализъм при разглеждането и одобряването на проектите, настояват още от АБК. От асоциацията изразяват готовност да окажат пълно съдействие на държавата с конкретни предложения.

Да бъде създадена специална програма за подпомагане на превода на чуждестранна литература и да бъде отделен специален бюджет за подпомагане на издателствата за справяне с последиците от кризата, се казва още в писмото.

Посочва се, че АБК подготвя каталог с заглавия, подадени от членовете й, който ще предостави онлайн на библиотеките.

Заради извънредното положение у нас и затварянето на едни от най-посещаваните книжарници, книгоиздателският и книгоразпространителският сектор са пред колапс, отбелязват от АБК. По думите им липсата на приходи възпрепятства не само издаването на нови книги, но и покриването на текущи към момента задължения към печатници, изплащането на авторски права, заплати и хонорари на сътрудници.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12333

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.03.26 | 19:42
    Дарения и съпричастност , а не само Искам!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет