ЦИД: Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал

  • 14 ноември 2019 14:30

  • 671
  • 2
ЦИД: Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал
© pixabay

Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал. Това твърдят от Центъра за изследване на демокрацията в свой анализ и посочват още политическия и културен натиск, и дори църковното влияние. Темата беше център на дискусия между политици и икономисти, които не само назоваха механизмите на руското влияние, но и потърсиха възможните решения, с които да се противостои.

Според анализ на ЦИД, цитиран от БНР, въпреки свиването на руското икономическо влияние след американските и европейските санкции от 2014 година, наложени вследствие анексирането на Крим, в момента руски фирми контролират между 5 и 10% от икономиката на Югоизточна Европа, включително стратегически компании като най-големите рафинерии, мрежи за продажби и разпространение на горива, газопреносни мрежи и газохранилища и телекомуникационни дружества.

Степан Хиндлиян за расисткия скандал: Темата се преекспонира

"Човек трябва да знае каква част от икономиката се контролира от руски капитал. За България той е около 10%, но през 2014 г. беше около 25%. Заедно с Латвия и Сърбия - това са страните с най-високо присъствие на руски капитали и контролирани от Русия парични потоци в страната. Оттук насетне това е само номинално присъствие. Отгоре на това трябва да сложите политическото говорене, т.е. непрекъснатия натиск от Русия, към това трябва да се прибавят дейността на службите, влиянието през политическите партии, влиянието през всичките културни и исторически връзки, които имаме, към това трябва да се добави църковното влияние", посочи икономистът Руслан Стефанов.

Той добави още, че от 2006 г. насам в Югоизточна Европа са влезли между 5 и 75 милиарда евро руски инвестиции, включително такива, които преминават през офшорни дружества в чувствителни сектори като енергетиката, инфраструктурата, комуникациите и банките. Днес обаче България е направила геополитическия си избор и резултатът вече е налице в ограничаването на зависимостите си от Русия, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в периода 2012 - 2017 г.

Русия: Евентуално преследване на лидера на българските "Русофили" ще има последици

Последвайте канала на

Novini.bg
671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
неутрален

2019.11.14 | 22:42

2

Защо се коментира само руското влияние в нашата икономика, а не турското, гръцкото, американското от които само губим. На пазарите има само турски гръцки и македонски плодове изеленчуци, които изместиха нашите. Моловете са пълни с китайскии турски стоки и то такива, които и ние произвеждаме. Русия ни дава нещо от което се нуждаем и го нямаме, а от другите получаваме стоки дублиращи нашите. Не се поддавайте на антируската пропаганда, тя обслужва чужди интереси, противни на нашите икономически интереси. Помислете германците по-глупави ли са, че ползват руски газ и петрол. Мислете, не бъркайте политиката с икономиката.

...

2019.11.14 | 15:01

1

Някой е открил топлата вода, че „Газпром" и „Лукойл" са като тумори в България.

Добави коментар

Водещи новини