Лидия Шулева: В Сребърния фонд трябваше да има 10-15 млрд. лева, а са само 2

  • 01 ноември 2019 14:37

  • 5886
  • 14
Лидия Шулева: В Сребърния фонд трябваше да има 10-15 млрд. лева, а са само 2
© Булфото (архив)

Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се реализира. Сега той продължава да съществува под една хипотетична форма, изказа мнение пред БНР бившият министър на икономиката и един от създателите на Фонда Лидия Шулева.

Когато се създаваше Сребърният фонд, той наистина имаше за цел за порядъка от 10-15 години да събере пари, които действително биха могли да гарантират устойчивостта на пенсионната система. За съжаление, нищо подобно не се случи. В момента парите са почти толкова, с колкото и Фондът беше създаден, има някакви минимални допълнения най вече от текущи плащания по концесии. Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 млрд. Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той вече да бъде поне 10-15 млрд., обясни тя.

По думите ѝ парите, които в момента са в Сребърния фонд, няма да стигнат дори за покриване на едногодишния дефицит в пенсионния фонд: "Дефицитът там е около 50%, а плащанията са над 7 млрд. годишно. Тези пари няма да покрият дори дефицита за една година, камо ли да гарантират устойчивост на пенсионната система".

Първата причина за това е, че парите от приватизация е трябвало да влязат във Фонда, както и средствата от излишък в бюджета, което не се е случило, посочи Шулева. По думите ѝ втората причина е, че Фондът е станал част от фискалния резерв.

Държавният бюджет в момента има капацитет да покрива дефицита в пенсионния фонд, посочи още бившият икономически министър и добави: "Докато държавните бюджети могат да покриват дефицитите в пенсионната система, те във всички случаи ще растат заради демографската криза, кой знае каква необходимост от тези пари няма да има".

Novini.bg
5886 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2021.07.25 | 18:46

14
НА СЛАВИ ТЪПОТО ОЛИГОФРЕНЧЕТАТА,ВЕЧЕ СА ДЕЙСТВАЩА,РЕСПЕКТИВНО,ЛЪЖЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА КАРИКАТУРА...РОДИНАТА МИ Е ГНУСЕН РУСКИ КЕНЕФ РАЙ ЗА ЗАДУНАЙСКИТЕ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ С РУСКО САМОСЪЗНАНИЕСВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ГОНЯТ СЕВЕРОКОРЕЙСКИТЕ СВИНЕ ПО СТЪКМИСТИКА И ПУТЬОПОКЛОННИЧЕСТВОЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ СЕ ОГОЯВАТ С ТЕЛАТА НА ОПОНЕНТИТЕ СИ СПРАВКА ПРАВЕШКИЯ МАНГАЛ БЕЛЕНЕ.ЗА СВЕДЕНИЕ НА СВИНЯТА НА ГЕРГОВ АПОСТОЛА Е ПРЕДАДЕН ОТ ПРАДЯДОТО НА ЛУКАНОВ ПО УКАЗАНИЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ И ОБЕСЕН ПО НАСТОЯВАНЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ В СОФИЯ,ТЫ КАТО Е РАЗБРАЛ,ЧЕ СЪПОДВИЖНИЦИТЕ МУ ОРГАНИЗИРАТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ. "БАЮ ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ТИ И ОНАЯ ЛУДЕТИНА,БОТЬОВА,СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМРАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА,КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" ВАСИЛ ЛЕВСКИ.РУСКИЯТ ПЕДЕРАСТ ИГНАТИЕВ Е БИЛ ТОГАВА ПОСЛАНИК В ТУРЦИЯ И СЕ Е ПОЛЗВАЛ С ПРИВИЛЕГИЯТА НА ВЕЛИК ВЕЗИР=НА ПРЕМИЕР. СЪС СВОЙ АГЕНТИ-РУСКИ ПОДЛОГИ РАЗРУШАВА ОРГАНИЗИРАНАТА СЪПРОТИВА И ПО КЪСНО ПРОВАЛЯ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА ДА МОЖЕ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДА ЗАМЕНИ ТУРСКОТО С РУСКО РОБСТВО,КОЕТО Е "ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ"ХА,ХА,ХА...СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО БОРИСОВ ПОДГОНИ РУСКИ ШПИОНИ И РУСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ДИВЕРСАНТИ И ПУТЬО ПРАТИ КГБ СПЕЦИАЛИСТА ПО ПРЕВРАТИ МУТРАФОНОВА ДА ВЪЗСТАНОВИ НА СТО ПРОЦЕНТА РУСКОТО РОБСТВО В ПРЕЗРЯНАТА ЛАЙНЯНА ЗАДУНАЙКА И ВЕЧЕ СМЕ СЛАЙНЯНИ И ПРЕЗРЯНИ КАТО РУСКИТЕ ГНУСНИ КАНИБАЛИ... ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: "НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) ,КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ТОЛКОВА,КОЛКОТО РУСИЯ".ТУРЦИТЕ И ТЕ ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИЯ ПУТЬОВ ГЪЗ,НАЛИ ГИ ТУРИ НА ВЛАСТ ДА МУ СЛИЖАТ..КОЙ Е ПО КРАДЛИВ,МАСЛАРОВА ИЛИ ОВЧАРОВ? НЕ ВИ ПИТАМ ЗА НЕКРАДЛИВ,ЩОМ И ДЕБИЛА ВЛАДИМИР ЖИВКОВ Е КРАЛ И С ГЪЗЪ СИ,А НА ДИНА МЕДИИТЕ МУ СЪБИРАХА ПОМОЩИ...В РУСКИЯ КЕНЕФ ВСИЧКО Е ЛЪЖА ИЗМАМА******СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ ТЫ КАТО ДИНА ГО Е ДОБИЛА ОТ ПИЯН РУСКИ БОТУШ,А УБИЕЦА НА ПЛОВДИВСКИ СТАЧНИЦИ ДМУТРИЙ ГО Е ПРИЗНАЛ ЗА СИН И ГО Е ОТГЛЕДАЛ С КРАДЕНИ ОТ НАС ПАРИ. ДИНА Е ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В КРЕМЪЛСКИЯ КЕНЕФ НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ.
Българка

2019.11.01 | 17:48

13

Г-жата първо да уточни през кои години имаше приватизации и тогава да хвърля бомбата. Кой приватизира и не внесе парите в сребърния фонд? Ако всички по веригата от прехода върнете,г-жоШулева откраднатото не само фонда,ами всичко в България ще ок.

ха-ха-ха

2019.11.01 | 16:38

12

дА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И 2-ТА МИЛИАРДА ОТКРАДНАТИ ОТ зДРАВНАТА КАСА

2019.11.01 | 16:23

11

da bre shuleva no to i balgaria triabvashe da e darjava a e samo teritoria vav evropa poznai zashto.

Седесаро-мутренската мафия

2019.11.01 | 15:42

6

ограби и омете хазната, посегнали са и на златния фонд, да знаете. След тях да мрат, те да са добре.

Тръндю

2019.11.01 | 16:14

10

Имаш предвид комуноидната червено мутренска мафия която управлява повече от 70 години нали!

????

2019.11.01 | 16:10

9

"ДругарЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ" Борисов,ПРОЧЕТОХТЕ ли,ЧУХТЕ ли??????????????????????????????????????????????????????

А сега, е къде са милиардите?

2019.11.01 | 15:40

5

Който ги е взел да ги върне, Костов, Бисеров, Софиянски, Цветанов и Тиквата са невинни, те не са.

k

2019.11.01 | 16:04

8

Питай Луканов, Попов, Беров, Виденов, Станишев, Орешарски, цАро, че и Буда.

Pop krıstyo

2019.11.01 | 15:56

7

Ciganite sa vinovni sigurno??????????

Анатема Айду Ци и безродници !

2019.11.01 | 15:20

4

Едва ли тази,Сашо Нереза от СДС-то и гърбатия ДрагалЪФский Ай дук шмат проблеми със Срибърния фонд.

праведен

2019.11.01 | 15:02

3

Никога, ама никога не се показвай !

Добави коментар

Водещи новини