Синдикатите: Данъчната политика е основният дефект на държавния бюджет

Според синдикатите данъчната политика е основният дефект на държавния бюджет.

"Отчитаме правото на правителството дали да променя данъчната политика или не, същевременно няма как да не повдигнем отново въпроса за базови промени", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" по време на заседанието на НСТС. Като такава основна промяна Григорова определи необходимостта от отмяна на данъка върху минималната работна заплата. Както се вижда и от новия бюджет, най-сериозният ръст на приходите ще дойде от данъка върху доходите на физическите лица и ДДС, което за пореден път показва, че данъчната система е доста изкривена, че натоварва работещите български граждани, включително социално слабите, които плащат данък през ДДС, допълни Ваня Григорова.

Според нея не се виждат и никакви стъпки за минимизиране на недекларирания труд.

Социалната политика е замразена - детски добавки, майчинство, обезщетения за безработица, ГМД, заяви още Григорова. Тя припомни, че едва половината от българските деца получават детски надбавки, а по данни на МТСП само 8 процента от децата, които учат, получават детски надбавки. Според Григорова това е не защото правителството мрази децата, а защото трябва да има повече приходи. Но за да има повече приходи, трябва да се обложат високодоходните групи и бизнеса, смята Григорова.

"Това е причината, поради която ние настояваме за увеличение на данъците на тази група, а не защото пък ние мразим богатите", допълни синдикалистът.

Оценяваме средствата, които се отделят за учителски заплати и десетте процента за публичния сектор, като същевременно не можем да не подчертаем, че социалните работници от няколко месеца чакат отговор от МТСП за увеличаване на техните доходи, които са много близки до МРЗ, каза още Ваня Григорова.

Бюджет 2020 е една идея по-консервативен от бюджета за 2019, каза Любослав Костов от КНСБ.

От КНСБ се отнасят положително към покачването на минималната работна заплата, но смятат, че ръст от 50 лева не е достатъчен. Настояваме за конкретни политики за намаляване на неравенствата, необходимо е минималната работна заплата да достигне поне 50 процента от средната, в момента тя е 43 - 43 на сто, каза Костов.

Коментари

  1. 2019.11.03 | 07:52

    А по старите пенсии кога ще осъвремените бе?Какво се правите на улави?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет