Спечелихме арбитражното дело на EVN срещу България

  • 18 април 2019 18:48

  • 1162
  • 1
Спечелихме арбитражното дело на EVN срещу България
© pixabay

Арбитражното дело, което EVN водеше срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, приключи. Делото беше заведено на 25 юни 2013 година. В него "ЕВН“ АГ (EVN AG) твърдеше, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за енергийната харта и Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Австрия, като е нарушила обещанията дадени, при приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 г., и като е постановявала икономически необосновани решения при регулирането на цените на "ЕВН Електроснабдяване България“ АД и "ЕВН Електроразпределение България“ АД (сега "Електроснабдяване Юг“ АД). "ЕВН“ АГ претендираше обезщетение в размер на 850 милиона евро.

На 10.04.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по делото. С решението си арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на "ЕВН“ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, но в срок от 120 дни може да бъде поискана неговата отмяна на много ограничени основания, като например липса на юрисдикция на трибунала или неспазване на изискванията за справедлив процес.

Както е видно от публично достъпни източници на информация, като прессъобщението на "ЕВН“ АГ и съобщението на сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, информацията, публикувана в някои медии за сключено споразумение по делото, не отговаря на истината.

Султанатът Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, съобщават от финансовото министерство.

На 22.10.2015 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в "КТБ“ АД, заведе международно арбитражно дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (дело № ARB/15/43). Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на "КТБ“ АД и последващото отнемане на нейния лиценз. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро. След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал.

С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България.

Република България приключва поредното международно арбитражно дело с пълен успех. До настоящия момент Република България, представлявана от Министерството на финансите, спечели седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес, последното от които беше заведено от "ЕВН“ АГ. Общият размер на претенциите в приключилите арбитражни дела възлиза на над 1,5 милиарда евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1162 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2019.04.18 | 23:06

1

Защо , всички енергоразпределителни дружества не вървят в своите държави и да търсят неустойки ? Съд за тях и вън от България,за системно тормозения българин , който им е платил всяка една прищявка за вдигане цената на тока, ала когато дойде ред за некачествена услуга , пак е виновен редовия БЪЛГАРИН !

Добави коментар

Водещи новини