Експерти: Ако сметки на клиенти са източени по вина на банката, тя е длъжна да възстанови парите

  • 20 февруари 2019 10:06

  • 2764
  • 1
Експерти: Ако сметки на клиенти са източени по вина на банката, тя е длъжна да възстанови парите
© Пресцентър МВР (архив)

Ако сметки на клиенти на банка са източени по нейна вина, тя е длъжна да възстанови парите според българското законодателство, коментираха пред БНР банкови експерти. Според тях, в случая с ръководителката на банков клон в Нова Загора, която е отклонявала средства от сметки, системата за банкова сигурност не е сработила. 

Всеки конкретен случай с клиент трябва да се разглежда според подписания договор, казаха още анализаторите. Възможно е на банката да ѝ е необходимо време, за да установи липсите и съответно, да ги възстанови.

В законите за задълженията и договорите и за платежните системи е описано, че банката е длъжна да възстанови парите на своите клиенти, ако източването на сметките им е по нейна вина, коментираха банкови експерти. Мнението им бе потърсено заради случая в Нова Загора, при който се твърди, че 29-годишна служителка на банка е присвоила пари на клиенти. Засега от банката има единствено официален коментар, според който именно институцията е сезирала компетентните органи за случая.

Дори и към момента известната сума пари от влогове на вложители да нарасне няколко пъти в хода на разследването, това няма да повлияе на стабилността на банката, категорични са още специалистите. 

Константин Тодоров
2764 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
MinervaRichardson

2019.02.20 | 10:46

1

Трябва да получавате пари онлайн от дневната си, като завършите проста работа с вашата работна станция за няколко часа на ден, получавате по $ 238 на всеки час и получавате такса всяка седмица, докато избирате работата си.

В този момент опитайте това ...>>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини