Кирил Домусчиев: Валентин Златев се опитва да натиска КРИБ, законът за горивата ще ощети хиляди фирми

Прави се една голяма манипулация. КРИБ не е подкрепил, а е поискала отлагане на закона за горивата. От много време се опитваме да водим диалог, за да не пострада тази индустрия, представляваща 25% от БВП. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Още през лятото, когато законът беше подготвен, КРИБ излезе с остра позиция заради текстове, накърняващи наши членове. След много дискусии земеделците бяха изключени. 4-5 месеца преди законът да влезе в сила, сме призовавали петролната и газова асоциация да се направят промените. Срещахме арогантност и монолог. Този закон се прокарваше от един човек. След като корекциите не бяха направени, ръководството на КРИБ и представителите на браншовите организации, проведоха срещи с финансовия и икономическия министри, с призив законът да не се приема, докато текстовете не се изчистят“, заяви Домусчиев.

"Целта на този закон е да останат само големите бензиностанции. Този закон трябва да претърпи нужните корекции", категоричен бе председателят на КРИБ".

На въпрос в какви отношения са с Валентин Златев, Домусчиев отговори, че нямат личен конфликт, а дори са в добри отношения. „Той се опитва да натиска КРИБ. Не може заради интересите на един човек, да се ощетят хиляди фирми. Ролята на организацията е да защитава интересите на българския бизнес, а не на един човек. Искаме нашите членове да получат справедливост с този закон. Опитахме се да сме толерантни и да изчакаме да се направят нужните поправки, но това не се случи“, подчерта той.

Домусчиев говори и за цената на тока. „Фалирали предприятия заради цената на тока няма. Има такива, обаче, които са си намалили производството. В сектор „Енергетика“ е пълна порнография. Надявам се от средата на април цената на тока за индустрията да се намали. Това са ключовите неща, които трябва да направим, ако искаме икономиката ни да се развива и бележи ръст. Започваме лошо годината“, каза председателят на КРИБ.

"Цената се определя на базата на средната за предходната година. Сега в момента цената е два пъти по-висока. Как точно го изчисли това господин Иванов, аз такава математика не съм учил. Освен ако пак индустрията не го отнесе като някаква екзотична такса, за да не се пипат потребителите и политиците да си живеят щастливо. Пълна порнография е в енергетиката", заяви Домусчиев и подчерта, че няма никакво доверие в КЕВР и Министерството на енергетиката. 

Кирил Домусчиев заяви, че е бил винаги оптимист и "се борил нещата да се оправят". "Но от 2015-та все правим реформи, но нищо не се получава. Може би съм в такъв момент, че има прекалено много проблеми и не виждам решение", заяви той. 

"Ако имам да плащам някаква сметка, аз нямам неплатени данъци, каквото съм имал да плащам, винаги съм го плащал - не само към държавата, а и към моите контрагенти", отбеляза той.

На въпрос за апартамента на министър Владислав Горанов, който е разположен в един от неговите комплекси, Домусчиев заяви: "Тези хиляди апартаменти ние сме ги продали на хиляди лица. Горанов, когато е купувал този апартамент преди 5-6 години, със сигурност не го е купувал от нас. Кой кога му го е продал, това са неща, засягащи Горанов. Познавам Горанов - той е един много интелигентен млад финансист и смея да твърдя, че той е един от най-добрите финансови министри, които България е имала през последните 30 години".

Коментари

  1. 2019.01.12 | 12:58

    ПОДЛОГА НА ПРЕТЪПНАТА ШАЙКА.

  2. 2019.01.11 | 18:58

    каносан дърт пергиш

  3. 2019.01.11 | 18:22

    Ся да вземат да си уточнят версиите с Горанов, че стават смешни! На Кръстника ли е апартамента или на Горанов? До сега без наем в чужд апартамент живееше, сега се оказва, че той всъщност у тях си живеел...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет