10 любопитни факта за банкоматите, които малко хора знаят

  • 19 декември 2018 21:51

  • 9617
  • 0
10 любопитни факта за банкоматите, които малко хора знаят
© Pixabay

Използването на банкомат в днешно време е една от многото ежедневни дейности, които почти всеки човек на планетата извършва. Но повечето хора рядко се замислят за механизмите, които стоят зад ATM устройствата и за тяхната история. 

За мнозинството от нас единственото, което има значение, е дали имаме достатъчно средства в банковата си сметка, които да изтеглим. 

Но банкоматите всъщност имат богата история, която е изпълнена с много любопитни факти. Ето някои от тях: 

1. Първите устройства за теглене на пари се появяват през 30-те години на миналия век 

През 1939 година човек на име Лутър Симиън запазва патента за първото ATM устройство (от английски - Automated Teller Machine). Машината се казва Bankmatic и е инсталирана в един от офисите на City Bank of New York. Оказва се обаче, че интересът към нея е много малък и само след шест месеца е премахната. 

2. Първите банкомати са били радиоактивни 

Британският учен Джон-Шепърд Барън изобретява едни от първите прототипи, които предшестват ATM устройствата в техния съвременен вариант. Неговите разработки са от 50-те и 60-те години на миналия век. По това време обаче няма дебитни и или кредитни карти, а идентификацията на потребителите се извършва със специален чек, върху който е поставена лента от материала въглерод 14, наричан още и радиовъглерод. Същият елемент се използва и при датирането на археологически находки, а в случая машината е разпозванала определен код, вграден в материала от всяка издадена карта. 

Механизмът е сравнително надежден, но има една уловка - потребителите са били изложени на минимални количества радиоактивно излъчване. 

3. Т. нар. "Drive-Thru" банкомати в САЩ, предназначени за шофьорите, разполагат с напдис на Браиловата азбука 

Това звучи странно, тъй като се предполага, че хората с нарушено зрение не би трябвало да стоят зад волана на автомобил. Но според американския Закон за хората с увреждания азбуката на слепите е задължителна за всички банкови устройства, включително и за тези, предназначени за теглене на пари от автомобил. 

Идеята е, че някои от пасажерите може да е с нарушено зрение, но да не иска да разкрива своя ПИН код на шофьора например. Затова той трябва да има възможност да го въведе лично. 

Прочетете още ТУК.

Novini.bg
9617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини