10 любопитни факта за банкоматите, които малко хора знаят

  • 19 декември 2018 21:51

  • 9641
  • 0
10 любопитни факта за банкоматите, които малко хора знаят
© Pixabay

Използването на банкомат в днешно време е една от многото ежедневни дейности, които почти всеки човек на планетата извършва. Но повечето хора рядко се замислят за механизмите, които стоят зад ATM устройствата и за тяхната история. 

За мнозинството от нас единственото, което има значение, е дали имаме достатъчно средства в банковата си сметка, които да изтеглим. 

Но банкоматите всъщност имат богата история, която е изпълнена с много любопитни факти. Ето някои от тях: 

1. Първите устройства за теглене на пари се появяват през 30-те години на миналия век 

През 1939 година човек на име Лутър Симиън запазва патента за първото ATM устройство (от английски - Automated Teller Machine). Машината се казва Bankmatic и е инсталирана в един от офисите на City Bank of New York. Оказва се обаче, че интересът към нея е много малък и само след шест месеца е премахната. 

2. Първите банкомати са били радиоактивни 

Британският учен Джон-Шепърд Барън изобретява едни от първите прототипи, които предшестват ATM устройствата в техния съвременен вариант. Неговите разработки са от 50-те и 60-те години на миналия век. По това време обаче няма дебитни и или кредитни карти, а идентификацията на потребителите се извършва със специален чек, върху който е поставена лента от материала въглерод 14, наричан още и радиовъглерод. Същият елемент се използва и при датирането на археологически находки, а в случая машината е разпозванала определен код, вграден в материала от всяка издадена карта. 

Механизмът е сравнително надежден, но има една уловка - потребителите са били изложени на минимални количества радиоактивно излъчване. 

3. Т. нар. "Drive-Thru" банкомати в САЩ, предназначени за шофьорите, разполагат с напдис на Браиловата азбука 

Това звучи странно, тъй като се предполага, че хората с нарушено зрение не би трябвало да стоят зад волана на автомобил. Но според американския Закон за хората с увреждания азбуката на слепите е задължителна за всички банкови устройства, включително и за тези, предназначени за теглене на пари от автомобил. 

Идеята е, че някои от пасажерите може да е с нарушено зрение, но да не иска да разкрива своя ПИН код на шофьора например. Затова той трябва да има възможност да го въведе лично. 

Прочетете още ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
9641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини