Със смяна на касови апарати и софтуер данъчните вкарват 150 млн. лева в бюджета

Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти. Данъчните се надяват с промени в наредбата за за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства да вкарат във фиска 150 млн. лева. Това стана ясно от думите на говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Държавата ще се опита да изкара „на светло“ оборотите на големи търговци, основно дискотеки и ресторантьори. Основните промени засягат търговците, производителите на фискалните устройства, създателите на софтуери за управление на продажбите и електронните магазини.

От НАП въвеждат нови изисквания към софтуерите, които управляват търговската дейност, електронните магазини влизат в регулация, а оттук нататък техниците и сервизите ще подлежат на разрешителен режим от Българския институт по метрология. Последното се дължи на факта, че техниците си позволяват намеса във фискалните устройства с цел манипулиране.

„Загубите за бюджета от укриване на приходи от търговците на едро и дребно надвишават дори загубите, които се търпят от организирани ДДС измами“, призна пред "Монитор" Васил Панов, директор на "Данъчно-осигурителен контрол" в НАП.

Големите търговци, като магазини, ресторанти и нощни заведения, работят със софтуер за управление на продажбите, с промените ще бъдат избегнато възможността за изпращане на само част от продажбите към НАП чрез наподобяващи фискални бележки от принтери. По данни на НАП при 70 на сто от проверките се установява, че чрез софтуерите се манипулира данните. Подобни загуби идват и от заведения с големи обороти всяка нощ, при които при проверки се установява, че съхраняват данните от продажбите си в Северна Америка.

„Това не е случайно, защото извличането на информацията за натрупания оборот, е невъзможно“, смята Бъчваров. С промените данъчните инспектори ще може да проследят кои е произвел софтуера за продажбите в обекта, кои използва програмите и къде точно се записва информацията. Според разпоредбите, които вече влязоха в сила, продажбата ще се отчита пред данъчните до пет минути по електронен път. Ще се създаде и публичен регистър за търговците, които извършват електронна търговия, които ще бъде качен на сайта на НАП. Към момента данъчните отчитат, че сигналите от гражданите за измами са се изравнили почти по равно между електронните магазини и физическите магазини.

До 31 март 2019 г. 202 000 касови апарата трябва да бъдат приведени с новите изисквания на наредбата. Точно половината няма нужда бъдат сменяни, защото те могат да бъдат доработени с промяна в техния софтуер. Всички, регистрирани по ДДС компании, които притежават тези 202 000 апарата трябва да приведат дейността към изискванията. Всеки търговец, които използва софтуер за управление на продажбите, който е свързан с фискален принтер или фискално устройство, до края на март на 2019 г. в случай, че е регистриран по ДДС, трябва да приведе софтуерът да управлява всички фискални устройства в търговския обект и производителя на софтуера да го преправи, така че да не му позволя произволно печатане на фалшива касова бележка или всяка втора или трета бележка да не бъде записвана във фискалната памет на устройството. За всички останали компании, нерегистрирани по ДДС, срокът е до края на юни 2019 г.

Това са по-малките търговски обекти и за тях същото трябва да се случи – или промяна на софтуера, или смяна на касовия апарат или свързване на софтуера за управление на продажбите с фискалното устройство в търговския обект. Големите търговци, каквито са веригите за храни и стоки, и ползват т.нар. интегрирани системи, ще трябва да приведат дейността си до края на 2019 г.

Днес браншовите браншовите организации се оплакаха, че сроковете за въвеждане на новите изисквания на наредбата са твърде кратки. Затова настояват вместо от 31 март 2019 г. изпълнението й влезе в сила от началото на 2020 г. От НАП коментираха, че всяко нововъведение в данъчната политика се възприема винаги на нож, затова са подготвили разяснителна кампания.

До края на тази седмица всички сервизни фирми за поддръжка на фискални системи ще получат инструкции и описания с промените в законодателството. Такова персонално писмо от НАП ще получи и всяко едно регистрирано по ДДС лице, в което ясно и подробно са описани сроковете, предстоящите стъпки, възможностите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или ако не могат, да се види каква хардуерна промяна трябва да се извърши, разясни говорителят на НАП. На сайта на приходната агенция пък ще бъде пуснат софтуерен инструмент, който позволява на всеки търговец да провери дали софтуера, който той използва, е годен за управление на продажбите по смисъла на новите разпоредби чрез отговор на няколко въпроса.

Търговците, които приемат плащания по банков път, няма да правят промени, защото нямат касови апарати. Санкциите, които грозят търговците, са до 2000 лева, но и запечатване на търговските обекти. Колко На пазара се продават касови апарати между 150 и 400 лева, на по-новите устройства ще се наложи само „ъпгрейдване“ със софтуер. Отделно подмяната на устройствата влиза в графата разходи, признати за данъчни цели, коментира говорителят на НАП, така че търговците няма да бъдат ощетени.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет