Алкомет: Митата на Тръмп създадоха хаос в индустрията

  • 22 май 2018 16:34

  • 2054
  • 0
Алкомет: Митата на Тръмп създадоха хаос в индустрията
©

Решението на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде хаос в идустрията. Това води до рязко повишаване на цените, което може да провокира загуба на пазари, същевременно поставяйки тревожния въпрос къде Китай ще реализира продукцията си, ако няма достъп до щатския пазар.

Това стана ясно от думите на Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет, по време на икономическата конференция Шумът на парите, организирана от Profit.bg.

„Китайското металопроизводство е силно субсидирано от държавата, което по отношение на търговията поставя Китай и останалия свят на неравнопоставена основа“, обясни Йорюджю.

Това, че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изненадващо наложи мита за вноса на алуминий и стомана, постави въпроса къде Китай ще реализира продукцията си, или с други думи - ще се стигне ли до там китайското производство да подбие цените, стана ясно от думите му.

В същото време, политиката на Тръмп провокира недостиг на алуминий в САЩ, тъй като страната внасяше метали главно от Китай. Освен това неяснотата около търговското споразумение NAFTA също допринася за напрежението, тъй като страните от NAFTA са вторият най-голям износител на метали за САЩ, след Китай. Всичко това води до покачване на цените на алуминия и стоманата, което в дългосрочен план може да доведе до загуба на пазари, стана ясно от думите на Хюсеин Йорюджю.

„За момента решенията на Тръмп са в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат такива в размер от поне 10%. Цените обаче се качват. Трябва да има консенсус по въпроса“, каза шефът на Алкомет, обяснявайки, че безмитният режим ще действа до 1 юни тази година.

Според Йорюджю, справянето с хаоса, предизвикан от внезапното решение на Тръмп ще бъде дълъг процес. „ЕС няма единно мнение, докато Тръмп взима сам решенията“, каза той.

По думите му, в ЕС, когато Германия и Франция са на едно мнение, нещата обикновено се получават, но по конкретния казус ситуацията не е такава. Германският износ е доста сериозен за САЩ, поради което страната не желае да влиза в остри спорове със САЩ, докато Франция не смята така и не е съгласна да бъде изнудвана, обясни той.

Според него, ЕС трябва да постигне споразумение, като мито в рамките на 5-6% би било добро средно положение. „Най-лошият случай е митото да бъде 10%“, каза той.

По отношение на тенденцията за липса на квалифицирани кадри у нас, Хюсеин Йорюджю смята, че проблемът ще се задълбочава. Според него, хората търсят реализация в Европа, а тези, които остават тук, просто не желаят да се занимават с инженерни науки. Първото води до недостиг на кадри дори за нискоквалифицирани дейности, докато второто се отразява негативно в дългосрочен ефект на страната ни.

Според Йорюджю, бъдещето пред Алкомет е светло. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „Продукцията ни е мащабно увеличена, имаме нови цехове в рамките на производството ни“, каза той, добавяйки, че доброто развитие на автомобилната индустрия в Европа ще допринесе за добрите перспективи пред компанията.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Последвайте канала на

Novini.bg
2054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини