Шефът на БНБ: Биткойнът не е валута, а спекула

  • 07 декември 2017 13:23

  • 2442
  • 3
Шефът на БНБ: Биткойнът не е валута, а спекула
© Pixabay

Българският лев и банките са стабилни. Това се отнася и до валутния борд. Банковият сектор е в много добро състояние, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това коментира пред БТВ управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев,  вчера, 7 декември - професионалният празник и на банкерите.

Виж още: Шефът на БНБ: Хората могат да са спокойни за парите си

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия, гуверньорът е категоричен, че това не са валути, а стоки, превърнати в обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Той напомни, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден централните банки ще емитират.

“Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, заяви Радев.

Управителят на БНБ смята, че Стоян Мавродиев отговаря на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) тъй като покривал всички изисквания по закон, а в БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.

Той уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите й. По думите на Радев ББР трябва да подпомага важни за държавата проекти.
 

Novini.bg
2442 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Каро

2018.01.03 | 11:08

3
Биткойнът може да каже същото за БНБ.
bit

2017.12.13 | 13:48

2
G-n Direktor tazi spekula mai shte te nadjivee

2017.12.13 | 13:47

1
По големи спекуланти от банкерите има ли???

Добави коментар

Водещи новини