Инфлацията в Еврозоната достигна 4-годишен връх от 1,8 на сто

  • 22 февруари 2017 17:24

  • 2193
  • 1
Инфлацията в Еврозоната достигна 4-годишен връх от 1,8 на сто
© Getty Images (Архив)

Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до близо 4-годишен връх от 1,8%, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика, предаде БНР.

Това означава, че за пръв път от почти четири години насам нито една от 19-те страни - членки на единния валутен блок не се намира в дефлация, което е окуражаващ сигнал за ЕЦБ и за нейната продължителна борба за повишаване на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се понижи през януари с 0,8% спрямо декември, когато нарасна с 0,5 на сто. На годишна база обаче инфлацията в региона се ускори очаквано от 1,1% в края на 2016 година до 1,8% през януари, като за последно тя нарасна със същото темпо през февруари 2013 година. По този начин растежът на потребителските цени доближи доста бързо средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от под 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) също оправда предварителната оценка на Евростат, нараствайки през януари с 0,9% на годишна база след аналогичен растеж месец по-рано.

Борислава Бибиновска
2193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2017.02.22 | 19:32

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини