1 млрд. евро се въртят в аутсорсинга у нас

  • 16 юни 2016 21:48

  • 3113
  • 0
1 млрд. евро се въртят в аутсорсинга у нас
© Getty Images/Guliver

1 млрд. евро се въртят в аутсорсинг сектора у нас. Това съобщи пред „Монитор” Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

По думите му браншът генерира 3% от БВП на страната.

Данните сочат още, че в сектора работят около 160 фирми, като 90 на сто от тях се намират в София, а останалите са в Пловдив, Варна и Бургас. За миналата година браншът отчита ръст от близо 20%. Ако се запази този темп на развитие в следващите 4-5 години ще минем границата 6 на сто от БВП, прогнозира Бумов.

Той обясни, че тази година се планира повечето фирми да имат двуцифрен ръст. Най-големи ще са увеличенията при по-малки фирми и сегмента ИТ, които могат да достигнат ръст от 50-60 на сто. Освен това се очаква към декември в аутсорсинга заетите да са между 44 хил. и 45 хил. души. В края на миналата година те са били около 38 хиляди.

У нас има цялата палитра от услуги, които различните бизнеси изнасят, като се започне от обслужване на клиенти и развитие на нови продукти и се стигне до центрове, които са вътрешни аутсорсинг места, обясни експертът. И допълни, че има и няколко много големи центрове, които се развиват със софтуерни разработки.

Според Бумов най-голям дефицит за кадри има в сектора на информационните технологии. По думите му скоростта, с която се наемат служители, не отговаря на нуждите на бизнеса, макар че страната е добре позната като държава, която произвежда качествени ИТ специалисти.

Мая Йорданова
3113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини