Евростат отчита повишение на индустриално производство в ЕС

  • 14 декември 2015 14:29

  • 740
  • 0
Евростат отчита повишение на индустриално производство в ЕС
© Getty Images/Guliver

Индустриалното производство в Европейски съюз отбеляза добро повишение през октомври след липса на растеж през септември, но в същото време то стагнира в България, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Индустриалното производство в целия ЕС се повиши през октомври с 0,5% на месечна база след 0,0% през септември (възходяща ревизия от понижение с 0,1%), докато на годишна база нарасна с 2,4% след повишение с 1,8% през предходния месец.

Индустриалното производство бележи най-солидно повишение на месечна база в Литва (ръст с цели 11,3%), следвана от Холандия (повишение с 4,3%), Португалия (с 3,9%) и Ирландия (с 3,4%), докато най-солиден спад на производството е отчетено в Гърция (понижение с 1,2%), Дания (с 0,9%) и Финландия (с 0,9%).

В същото време обаче, Евростат отчита стагнация на индустриалното производство в България през октомври (0,0%) спрямо септември, когато се понижи с 0,8%.

На годишна база производството в България се увеличи с 1,1% (спрямо октомври 2014-а) след растеж с едва 0,8% през септември. Въпреки това относително слабо повишение на производствения растеж през есента, индустриалното производство в нашата страна нараства за дванадесети пореден месец, след като за последно излезе на негативна територия през октомври 2014 година, когато се понижи 0,5 процентни пункта.

Десислава Станева
740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини