Банките махат паролите

  • 24 ноември 2015 06:28

  • 5459
  • 6
Банките махат паролите
©

Банките обмислят премахването на традиционните пароли в полза на пръстови отпечатъци, технологии за разпознаване на лицата и други интелигентни технологии, които гарантират, че достъп до сметките има само титулярят, съобщава Новинар.

По този начин финансовите институции ще направят революция в областта на сигурността.

Един от първите трезори, които ще бракува традиционните пароли, е германската Дойче банк, съобщава електронното издание „Бизнес инсайдър”.

Банката се опитва да замени съществуващите пароли с биометрични данни, които измерват 50 различни фактора, сред които данни за местоположението, начина, по който клиентът държи телефона си, пръстов отпечатък и специален софтуер за разпознаване на характерните физически черти на индивида. За целта германската институция работи с компанията „Колдизайн”.

От фирмата посочват, че следейки редица показатели, а не само една обикновена парола, дава повече сигурност, че именно титулярят на сметката има достъп до услугата, а не странични лица.

„Ако си счупите дясната ръка и сте си у дома, ще използвате лявата. Софтуерът тогава ще прецени, че местоположението ви е добро, ПИН кодът – също, но въвеждате отпечатъкът по различен начин.

Тогава програмата ще включи и опцията за разпознаване на лица”, пояснява мениджърът на Ник Доди, цитиран от „Файненшъл таймс”.

В момента Дойче банк е в процес на тестване на технологията. Очаква се трезорът да въведе новаторския подход за най-важните си клиент и бизнес услуги.

Обикновено всяка сделка над определен лимит изисква допълнителна проверка от банката, но с новия метод за сигурност този вид инспекция вече няма да е необходим, категорични са експерти по сигурността.

Редица банки вече въвеждат този нов цялостен подход за онлайн сигурност и отбягват използването на пароли. Компанията „Мастър кард” например експериментира с услугата „Селфи пей”, която представлява начин за разпознаване на лицата.

Масово банките в скандинавските държави също вече разчитат на подобни начини за защита.

Десислава Станева
5459 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мирослав

2016.07.07 | 10:33

6
А някой пита ли ни нас като клиенти дали сме съгласни ?
Мен

2016.07.07 | 10:33

5
Снимка на котето ще искат ли?
77

2016.05.18 | 12:04

4
Dano ne se zapochne riazane na prusti

2016.05.18 | 12:04

3
Целта е чипирането да започне! ОТвсякъде ни емват. Мобилни апарати, посещения при доктор, посещения при аптекар, сега и банките ... мечтата на гадовете е на път да се сбъдне! Хората ще бъдат чипирани като животни и нищо няма да зависи от тях.

2016.05.18 | 12:03

2
Шефът на НЗОК казва: "Пръстовите отпечатъци са най-добрият контрол за хоспитализация ..." Най-добрият за КОГО? Не и за народа!
Роси

2015.11.24 | 11:26

1
При нас ще се въведе след дъжд качулка или казано след 10 години,нали така реагират нашите политици към новаторството,уж имаме IT специалисти на ниво обаче бюрокрацията ни като е със скорост на охлюв тава значи както всичко което се случва в България тези биометрични начини за разпознаване да се въведат доста по-късно,тогава когато се случат и на държавата и на бизнеса хиляди золуми и понеже обичаме да ние много трудно пак ще хабим нерви за неуредени неща. Това е България.

Добави коментар

Водещи новини