Падащите лихви пренасочват влоговете към фондове и имоти

  • 20 октомври 2015 07:07

  • 2172
  • 1
Падащите лихви пренасочват влоговете към фондове и имоти
© Novini.bg

Все по-ниските лихви по депозитите започнаха осезаемо да раздвижват спестяванията на българите. Увеличават се инвестициите във взаимни фондове, в доброволно пенсионно осигуряване, в застраховки "Живот", показват данни на УниКредит Булбанк, пише в. Сега.

Все повече българи се обръщат към алтернативните спестовни методи, макар че те засега са малък процент в сравнение със стандартните влогове, коментира Цветанка Минчева от банката. Част от българите предпочитат да вложат парите си в имот. Според кредитния консултант Тихомир Тошев от началото на годината има засилено търсене на апартаменти от купувачи, които искат да ги отдават под наем. Такива сделки носят около 6% годишна доходност. Тошев прогнозира, че ниските лихви ще насърчат предприемаческия дух на българите и през следващите години все повече депозитите ще напуснат банките, за да послужат за стартиране на собствен бизнес. По думите му вече има растящ интерес към покупка на малки квартални магазини за плодове и зеленчуци или за бързооборотни стоки, ателиета за различни видове услуги. Субсидиите за земеделско производство също стимулират предприемаческия дух и инвестициите. Хората със спестявания биха могли да играят и на борсата.

Взаимните фондове по цял свят са основната алтернатива на депозитите и интересът на българина към тях предпазливо започва да се увеличава, смята Тошев. В потвърждение от Уникредит отчитат двоен ръст на клиентите, търсещи продукти на взаимни фондове. Очакванията са през 2016 г. тази тенденция да се засили. Почти 3/4 от хората, инвестирали във взаимни фондове, са над 45-годишна възраст. В същото време все повече млади хора заделят суми за старини в частни пенсионни фондове - 72% от клиентите са на възраст до 45 години. По-голямата част от тях са семейни с ипотечен кредит. Средната месечна вноска, която хората правят по партидите си в допълнителен пенсионен фонд, е 78 лв. Спестовните застраховки "Живот" са предпочитани и от млади, и от по-възрастни. Около 100 000 от клиентите на УниКредит са инвестирали в алтернативни спестовни методи, като сумата е около 250 млн. лв. Това е около 4% от депозитната база на банката - 6 млрд. лв.

Новата тенденция е логична и очаквана на фона на падащите лихви у нас и в ЕС. За последната година лихвите по срочните депозити у нас са се свили наполовина - от 3.08% до 1.58%. "Процентите ще са ниски, докато Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка не решат, че ги е страх от инфлацията, и не вдигнат основния лихвен процент", обясни главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му обаче това няма да се случи скоро.

Филип Епитропов
2172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ханко

2015.10.24 | 10:34

1
Глупости на търкалета...в джобовите на банкери и мафия.

Добави коментар

Водещи новини