БНБ: Печалбите на банките са заради по-ниските лихви по депозитите и таксите

  • 19 октомври 2015 11:03

  • 1007
  • 0
БНБ: Печалбите на банките са заради по-ниските лихви по депозитите и таксите
©

По-ниските лихви по депозитите и таксите са основните фактори за печалбата в банковата система, сочи анализът на БНБ. За първите три месеца на годината заради намаляването на лихвите при спестяванията в банките са останали 210 млн. лева повече, предаде БНР.

Привлечените средства от домакинствата - т.е влоговете и депозитите, имат основен принос за нарастването на привлечените средства в банковата система, коментират анализаторите от БНБ. Спрямо март 2014 година лихвените разходи на банките са спаднали с 44 %, което отразява намаляването на доходността по депозитите.

В края на март банковата система отчете печалба от 285 млн. лева, която бе с 61 млн. лева по-висока от тази за първото тримесечие на предходната година. Влияние оказаха също така и регистрираните по-големи приходи от такси и комисиони и повишеният размер на другите оперативни приходи, допълват от Централната банка. Увеличени са инвестициите в дългови ценни книжа, които в края на март достигат 12.7 млрд. лева или 14.8% от балансовото число на системата.

Същевременно брутните кредити и аванси намаляват и в края на

отчетното тримесечие бяха 62.3 млрд. лева. Обслужваните кредитни експозиции са 60.6 млрд. лева, а необслужваните - 10.7 млрд. лева.

Десислава Станева
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини