Бум на исканията за персонални кодове отчете НАП

  • 27 април 2015 15:32

  • 1301
  • 0
Бум на исканията за персонални кодове отчете НАП
©

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден издава НАП през последните дни на данъчната кампания, отчитат от агенцията.

ПИК дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица, както и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и други.

От НАП напомнят, че остават само три работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. - 30 април 2015 г.

До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини