Португалия дава златни визи срещу инвестиция от 350 000 евро

  • 24 февруари 2015 14:00

  • 1813
  • 0
Португалия дава златни визи срещу инвестиция от 350 000 евро
© Getty Images/Guliver

Португалия ще издава „златни” визи срещу инвестиция от най-малко 350 000 евро в научно-изследователската дейност, културата или националното наследство, обяви вицепремиерът Паулу Порташ, цитиран от АФП, предаде БТВ.

По този начин досега действащият режим от края на 2012 г. ще бъде разширен към други сфери.

Досега секторът за недвижими имоти беше в основата на наредбата, позволяваща на инвеститорите да получават разрешителни за престой, даващи им достъп до шенгенското пространство. Най-голям интерес към новата мярка проявяват китайски инвеститори.

Досегашните условия за кандидатите за този „магически ключ” остават в сила - да купуват недвижим имот за 500 000 евро, да прехвърлят капитали на стойност 1 милион евро или да създадат десет работни места.

Предвижда се Португалия да предлага „позитивна дискриминация за инвестиции в слабо населени райони или с брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението под 75 на сто от средния в страната”. Порташ уточни, че в тези зони ще има 20-процентно намаление на сумите за инвестиране. По този начин Португалия снижава минималния праг за инвестици, изискван за получаване на визи.

В същото време ще бъде засилен контролът, допълни вицепремиерът. „Реформата има за цел да открие възможности за повече инвестиции във важни сектори за икономиката и да се засили контролът преди и след получаването на визи”, отбеляза той.

Португалия се опитва да се справи с последиците от мащабен скандал за корупция, свързан с раздаване на „златни” визи, който разтърси високите етажи на властта през ноември.

Единайсет души, сред които висши държавни служители, бяха арестувани по подозрение, че изкуствено са раздували цените на някои недвижими имоти, за да се достигнат необходимите прагове. До края на 2014 г. са били издадени общо 2022 разрешителни за престой в замяна на инвестиции на стойност 1,2 млрд. евро. По оценка на Порташ, данъчните постъпления, свързани с тези инвестиции, са над 100 млн. евро.

Притежателите на визи, повечето китайци, но освен това бразилци, руснаци и южноафриканци, трябва да пребивават в Португалия най-малко седем дни годишно, за да получат право да се придвижват свободно в шенгенското пространство.

Мая Йорданова
1813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини