Данъчните погнаха казаните за ракия

  • 11 октомври 2011 20:41

  • 4337
  • 1
Данъчните погнаха казаните за ракия
© Булфото

Държавата ще затегне контрола върху казаните с ракия.

От началото на следващата година всички собственици или наематели на пунктовете за изваряване на ракия трябва да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са предложени от Министерството на финансите. В резултат данъчните и митниците съвместно ще започнат да следят селските казани за ракия и дали собствениците не укриват доходи и акцизи.

За целта се очаква да започне обмяна на информация между приходната агенция и митниците за това колко действащи пунктове за домашна ракия са регистрирани и къде има съмнения за злоупотреби.

В регистъра на Агенция "Митници" фигурират 2272 пункта за варене на ракия. Някои от тях обаче вече не са действащи.

Същевременно според производителите в бранша между 50 и 70% от ракията и виното на пазара е нелегално производство, за което не се плащат данъци. На черно ракията излиза с около 3-4 лв. по-евтино, отколкото в магазините.

Последвайте канала на

4337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sss

2011.10.11 | 23:28

1
vsichko mara vtasala ta vzeli da goniat selskite kazani purvo da opandiziat za 20 godini taka narecheniat ciganski monarh kiro i sled tova da leji pone polvinata ot tiqh i chak sled tova da se zanimavat sus selskite kazani pak iskat da zapochnat ot dolo na gore ebem ti i durjavata

Добави коментар

Водещи новини