Стоян Мавродиев, председател на КФН: КТБ е отговорност на БНБ

  • 04 ноември 2014 08:20

  • 2578
  • 0
Стоян Мавродиев, председател на КФН: КТБ е отговорност на БНБ
©

Извършителите на злоупотреби трябва да носят тежка наказателна отговорност. В случая с КТБ отговорност носи БНБ, която е надзорния орган. Това заяви Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор пред БТВ.

По-рано през седмицата Мавродиев стана обект на нападки от страна на Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в във фейсбук. Скандалът започна в петък, когато народният представител поиска оставката на шефа на финансовия надзор с мотива, че КТБ е инвестиционен посредник и КФН също носи отговорност за казуса. От комисията веднага атакуваха депутата, като го обвиниха в "манипулативно говорене и некомпетентност" и че всява "объркване, паника и недоверие към финансовите институции". Отговорът на Кадиев не закъсня: "Някъде между двумесечната си лятна отпуска, когато държавата се тресеше ден и нощ, и пътувания до Никозия, Франкфурт и т.н. Стоян Мавродиев пусна прессъобщение, че "в изказването на депутата взима превес манипулативното политическо говорене". Депутатът зададе и няколко парливи въпроса, завършвайки статуса си с думите: Надявам се не си представя, че той е следващият гуверньор на БНБ.

Мавродиев отговори, че обвиненията, изсипани по него, заради КТБ, идвали от г-н Прокопиев и били свързани с добре свършена работа и накърнени интереси.

Аз уважавам институционалната коректност и не бих си позволил да сипя обвинения срещу БНБ. Трябва да се четат законите на страната, да се знае коя институция какви правомощия има. Всичко останало е манипулация и преследване на други цели. Единственото общо е, че в името на комисията ни има думата "финансов".

Моята функция е по отношение на финансовите рискове. БНБ трябва да определя дали има проблеми в една банка. Оттук нататък може да се премине към обявяване на несъстоятелност на банката, посочи председателят на Комисията за финансов надзор. Ако има инвеститор, желаещ да оздрави банката би било много добре, но засега нямам такава информация.

Попитан дали БНБ сега е открила злоупотребите в КТБ, той отговори, че трябва да се вярва на институциите и ако някой не си е свършил работата носи наказателна отговорност и трябва да си подаде оставката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини