Михайлова: 94,7 млн. лв. санкции ще трябва да платят общините

  • 05 юни 2014 07:30

  • 1648
  • 0
Михайлова: 94,7 млн. лв. санкции ще трябва да платят общините
© Булфото

94,7 млн. лв. са санкциите по европейски екопроекти, които трябва да платят основно общини от собствените си бюджети. Санкциите са една от мерките, с които министерството на околната среда се надява да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по програма “Околна среда”. Това казва екоминистърът и бъдещ евродепутат Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност пред в. "Труд".

Първоначално беше обявено, че глобите ще са за 180 млн. лв., но след възражения на общините част от тях са отпаднали.

Дори и по-малки санкции ще бъдат непосилни за някои общини.

Общинските бюджети ще бъдат допълнително затруднени и след като ЕК замрази парите по друга програма - “Регионално развитие”. Така някои от местните власти с глоби по “Околна среда”, от която не получават пари за проекти, временно ще останат без финансиране и по “Регионално развитие”. Тепърва ще се разбере дали и за нея ще получат глоби.

От спирането на плащания по регионалната програма ще пострадат 130 общини с проекти за интегрирано развитие и туризъм, съобщават от сдружението на общините Гинка Чавдарова. “Те са сключили над 300 договора за общо около 500 млн. лв., които се изпълняват. Съзнаваме, че бюджетът едва ли ще плати тези пари”, каза Чавдарова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини