По 30 000 декларации дневно трябва да обработва НАП

  • 18 април 2014 13:42

  • 2219
  • 1
По 30 000 декларации дневно трябва да обработва НАП
©

Над 200 000 от очакваните декларации за облагане на доходите ще постъпят в НАП в последните седем работни дни до края на април 2014 г., прогнозира НАП.

От началото на годината до момента са подадени близо 300 000 формуляра, като всеки десети от тях е изпратен по електронен път. До края на кампанията - 30 април се очаква да постъпят над 500 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица.

От НАП припомнят, че декларирането на доходите може да стане и в последния възможен ден - 30 април, но тогава е много вероятно да се наложи чакане на опашка.

Данъчните формуляри се подават по електронен път, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, на място в някои пощенски офиси срещу входящ номер, както и офисите на НАП по постоянен адрес.

Формулярът за доходите може да бъде попълнен и в електронен вариант с баркод, като за това не е нужен електронен подпис. Декларациите с баркод се обработват по-бързо от останалите и данъкът за възстановяване се получава в много по-кратък срок, отколкото при стандартните формуляри, припомнят от НАП.

Пет на сто отстъпка ползват физическите лица, включително едноличните търговци, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис, в срок до 30 април 2014 г. Отстъпката се ползва върху размера на данъка за довнасяне, определен в декларацията.

2219 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Недоволен

2014.04.18 | 15:17

1
Опашките са тъсен ефект от администрацията, за да оправдават ненужно завишения брой слъжители. Държат се грубо, работят като на забавен каданс и връщат безпричинно и не приемат декларациите с баркод с четец, а ги въвеждат на ръка и пак ги връщат, въпреки че са вярни и имат баркод. Просто малкото работа я вършат бавно и повече от един път, за да не ги уволняват.

Добави коментар

Водещи новини