BP е дала 5 млрд. долара обезщетения за разлива в Мексиканския залив

  • 24 август 2011 20:04

  • 1098
  • 0
BP е дала 5 млрд. долара обезщетения за разлива в Мексиканския залив
© Gettyimages

Петролната компания BP е изплатила над 5 млрд. долара на близо 205 000 ощетени от мащабния нефтен разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Това обяви администраторът на фонда за справяне с последствията от аварията Кенет Файнберг, цитиран от Ройтерс.

Изплатените средства възлизат на около 25% от 20-те милиарда долара, заделени във фонда, който беше учреден няколко месеца след началото на разлива през април миналата година. BP захрани фонда с налични средства и чрез продажба на активи.

До момента са получени искания за обезщетения от 948 000 души от всички щати на САЩ и от граждани на 36 други държави. Почти всички от удовлетворените заявления са от Флорида, Луизиана, Алабама и Мисисипи.

Други 1.7 млрд. долара от фонда са изхарчени за дейности по почистване на замърсяването, компенсиране на щети, понесени от правителството и други разходи.

Няколко щатски прокурори и граждански организации твърдят, че обезщетенията се изплащат твърде бавно, а има случаи на пострадали от разлива, чиито валидни искове са отхвърлени. Критиките не свършват до тук. Ръководството на фонда притиска ищците да приемат малки обезщетения сега, в замяна на което не трябва да съдят BP и нейните парньори на по-късен етап, алармират критиците.

"Програмата не е съвършена, но сме направили подобрения и занапред ще продължим да я изпипваме", признава Файнберг. Той наблюдаваше и изплащането на обезщетенията след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Ройтерс цитира адвокати в Ню Орлиънс, представляващи стотици граждани и фирми в съдебните дела след разлива, според които пострадалите могат да бъдат обезщетени по-добре, ако съдят петролната компания.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини