Европейската космическа агенция ще финансира български проекти с 1,2 млн. евро

  • 03 април 2023 15:33

  • 1324
  • 2
Европейската космическа агенция ще финансира български проекти с 1,2 млн. евро
© Wikimedia Commons

Общата стойност на средствата за Деветата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България, която се очаква да стартира на 24 април, е 1,2 млн. евро. Това съобщи Петя Пиперкова, експерт в Министерството на иновациите и растежа (МИР), за БТА на първия от два информационни дни за възможностите български фирми и научни организации да участват в процедура на ЕКА за България. Крайната дата за подаване на проектни предложения е 16 юни.

Със средствата ще бъдат финансирани проекти по пет вида дейности, като за всяка от тях е определена максимална сума. Дейностите могат да бъдат свързани с проекти с летателен сегмент, научноизследователска и развойна дейност, за космически приложения, предназначени за даунстрийм сектора и подготвителни дейности. В процедурата са включени и образователни дейности, които трябва да бъдат свързани с образователни програми или стажове на млади специализанти.

Към момента у нас са регистрирани 11 компании за развитие на космическия сектор – научни организации и млади компании, стартиращи с разработки, които могат да бъдат полезни за страната ни и участието ѝ в други европейски космически програми, посочи експертът.

Министър Пулев ще открие събитие за финансиране на фирми и научни организации от Европейската космическа агенция

Чрез провеждането на информационни дни по повод предстоящата процедура от МИР се опитват да насърчат различни компании, включително и софтуерни, както и хора, работещи в ИТ сектора, да се възползват от подкрепата нa ЕКА. 

Утре ще бъдат представени някои от реализираните проекти. 

За периода от подписването на първото споразумение за Европейска кооперираща държава между България и ЕКА през 2015 г. са проведени осем тръжни процедури, по които са финансирани 43 български космически проекта за над 7,2 млн. евро. Сред тях има за захранващи системи от наносателити, модули за космическа храна за екипажа, отчитане качеството на атмосферния въздух, позициониране на плаващи обекти в морска среда, проектиране на системи за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1324 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.03 | 15:45

1
НЕ Е ВЯРНО. ТОВА СА БЪЛГАРСКИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА КОИТО ЕВРОПЕЙСКАКА КОСМИЧЕСКА АГЕНЦИЯ ИЗПОЛЗВА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ.

2023.04.03 | 16:39

2
Български пари, но проектите се оценяват от ЕКА. Затова няма ни желаещи да кандидатстват, нито много успешни проекти.

Добави коментар

Водещи новини