Още през януари 2023 г. започва кандидатстването по новата Програма за конкурентоспособност

  • 25 декември 2022 14:37

  • 2307
  • 2
Още през януари 2023 г. започва кандидатстването по новата Програма за конкурентоспособност
© Novini.bg

Още през януари 2023 г. Министерството на иновациите и растежа отваря за кандидатстване първата процедура по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 г. Тя ще е за разработване на иновации в микро-, малките и средни предприятия с бюджет от 127 млн. лв, това съобщиха от Министерството на иновациите и развитието.
 
ПКИП бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок –  изпратена бе на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа. Чрез нея ще се подкрепят иновации в микро-, малките и средни предприятия в различни етапи от развитието им. Ще се плащат партньорски проекти между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване на нови технологии и иновации.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на вече съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средни предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

Следващата процедура на МИР се отваря също в началото на 2023 г., в размер на 117,5 млн. лв. – за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, семейни фирми, компании от творческите индустрии и занаятите. След нея предстои и трета процедура – около средата на 2023 г. – за внедряване на иновации в малки и средни предприятия за близо 300 млн. лв.

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с координацията на еврофондовете

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2307 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.25 | 20:40

2
за бедстващите хора по селата пак нищо.

2022.12.25 | 19:12

1
ходих да слушам ИГИЛ ли беше, ИСИС ли беше, министерството на иновациЙте, вече са ги разпределили за свои хора, предимно тикви, друг от това пари няма да види.

Добави коментар

Водещи новини