Унгарското правителство внася в парламента антикорупционен законопроект, за да избегне загуба на европейски средства

  • 19 септември 2022 18:46

  • 612
  • 0
Унгарското правителство внася в парламента антикорупционен законопроект, за да избегне загуба на европейски средства
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Унгарското правителство днес ще внесе в парламента антикорупционен законопроект, съобщи говорителна кабинета, предаде  Ройтерс, цитирана от БТА.

Този ход на правителството е свързан с усилията на Будапеща да избегне загубата на европейски средства в размер на милиарди евро.

Европейската комисия вчера препоръча да бъде спряно отпускането на средства на Унгария в размер от 7,5 милиарда евро, като изтъкна като аргумент неуспехите на Унгария в борбата с корупцията и в налагането на върховенството на закона.

ЕК предлага да бъде ограничен достъпът на Унгария до европейския бюджет

Европейската комисия също така постави изисквания пред Унгария - за да съхрани достъпа си до европейското финансиране, Будапеща ще трябва да изпълни тези условия. Унгарското правителството заяви незабавно, че ги изпълни.

Това е първият подобен случай, след като ЕС въведе нови правила, с които да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността в 27-те страни членки.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че днес и в петък кабинетът ще внесе в парламента законодателни актове, "включително и предложения за създаването на орган, който да контролира процедурите за обществени поръчки със средства от ЕС".

Валери Зайцев
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини