Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса са предвидени в Плана за възстановяване

  • 15 октомври 2021 16:53

  • 2767
  • 0
Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса са предвидени в Плана за възстановяване
© Pixabay

Средствата в Плана за възстановяване, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса, са в размер на 1,2 млрд. евро. Това заяви в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков, цитиран от министерството.

Той е казал, че от тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране.

"Изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната", е казал още заместник-министърът.

Киряков е обяснил, че първите финансови средства ще дойдат в началото на следващата година. "По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление", е допълнил той.

11 пъти са повишени средствата за бизнеса в Плана за икономическа трансформация за ВЕИ за собствени нужди

Зам.-министърът е пояснил, че във фокуса на това финансиране ще бъдат чисти технологии, иновации, технологична модернизация, закупуване на ново оборудване. Той е добавил, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, в плана ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните суми за монтиране на фотоволтаици на покривите на техните сгради.

"Методиката на кандидатстването ще бъде сходна с тази по оперативна програма "Конкурентоспособност". Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране", е обяснил още Киряков.

Константин Тодоров
2767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини