До 2025 г. с европейски средства ще бъде осигурена свързаност от пето поколение по ключовите транспортни коридори в България

  • 07 април 2021 18:34

  • 2181
  • 0
До 2025 г. с европейски средства ще бъде осигурена свързаност от пето поколение по ключовите транспортни коридори в България
© gettyimages

До 2025 г. ще бъде осигурена свързаност от пето поколение по ключови транспортни коридори и ще бъде подобрено интернет на покритието в периферни, слабо населени и селски райони. Проектът по Националния план за възстановяване и устойчивост „Широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура на територията на България“ бе обявен днес за обект с национално значение, съобщават от пресцентъра на МС.

Проектирането и изграждането ще бъде финансирано изцяло от Механизма за възстановяване и устойчивост. Общата стойност е приблизително 685,1 млн. лева.

Росен Желязков: Правителството на Бойко Борисов винаги е помагало на общините и не е делило кметовете

Те са разпределени в пет направления – осигуряване на 5G свързаност по ключови транспортни коридори; подобряване на покритието в населените места; развитие на държавната опорна мрежа чрез увеличаване на преносния ѝ капацитет; „зелена“ свързаност; стимулиране на потреблението. Дейностите по проекта ще привлекат допълнителни инвестиции от страна на телекомуникационните оператори в размер на 320 млн. лв., което е официално заложено в текста на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дружествата декларират готовност да вложат общо над 400 млн. лева през следващите години. Отделно за усвояването на спектър в различни обхвати са предвидени инвестиции за периода 2020-2023 г. в размер на 860 млн. лева.

Разгръщането на мрежите, като следствие от усвояването на допълнителни честоти, ще рефлектира положително и върху преките парични потоци към държавния бюджет в резултат на заплащаните такси, като по предварителна оценка това ще бъде най-малко със 135 млн. лева повече за периода 2020-2023 г.

Мая Йорданова
2181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини