За 5 години: Земеделци са получили 405, 4 милиона лева от фондовете на ЕС

  • 18 февруари 2020 14:42

  • 3044
  • 0
За 5 години: Земеделци са получили 405, 4 милиона лева от фондовете на ЕС
© Pixabay

За периода от 2014 до 2019 година земеделски производители от област Монтана са получили общо 405, 4 милиона лева от фондовете на ЕС и българското правителство, съобщи на среща с над 200 земеделски производители от региона в Монтана зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Средствата представляват 2,7 на сто от всички, отпуснати за подпомагане на земеделски производители в България в този период. За последните пет години земеделците в Монтанско са обработвали 71 на сто от използваемата земя в областта. Най-много са отглеждани зърнени и маслодайни култури - пшеница, царевица и слънчоглед, но в последните години делът на трайните насаждения нараства и към момента е 16 на сто от обработваемите земи. С 32 на сто нарастват площите с орехи, с 11 на сто - тези с лозя за производство на вино, значителен ръст има при площите с рапица и зелен фасул. Площите със зеленчуци нарастват три пъти през последните години, но все още са по-малка част от общинските обработваеми площи, уточни зам.-министър Добрев.

Тенденция за ръст има и в животновъдството - с 50 процента нараства броят на биволите, с 19 процента този на говедата, с 36 на сто расте броят на пчелните семейства и т.н. Добрев заяви, че земеделието и животновъдството имат добра перспектива в Монтанско и посоката за развитие ясна.

Експерти от министерството презентираха пред земеделските производители новите моменти и схеми за директни плащания по различните програми на ЕС и българското правителство. Коментирани бяха различни въпроси, производителите имаха и конкретни предложения към ръководството на МЗХГ за опростяване на някои процедури и подобряване на съвместната работа.

Дъждовете са увредили 1280 декара ниви в Монтанско

Novini.bg
3044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини