Бюджетът на ОП "Развитие на регионите" ще бъде над 3,18 млрд. лева

  • 05 февруари 2020 13:00

  • 2688
  • 0
Бюджетът на ОП "Развитие на регионите" ще бъде над 3,18 млрд. лева
© Novini.bg

Бюджетът на Оперативната програма "Развитие на регионите" ще бъде над 3,18 милиарда лева, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Тя представи основните финансови механизми, по които общините от Северен централен район ще могат да осъществяват инвестиционни намерения през следващия програмен период на форум, организиран от НСОРБ.

Заместник-министърът отбеляза, че се предвижда създаване на клъстер, в който ще участват градовете Русе, Велико Търново и Варна.

Трите града ще имат общ бюджет, чрез който ще могат да структурират своите проекти, но това няма да ги ограничи да си партнират с останалите градове, те ще бъдат центрове на растеж и двигатели в реализацията на по-глобални цели, подчерта Николова.

Общините продължават да настояват за 2% подоходен данък, който да подпомогне бюджетите им

Според анализите трите града имат най-голям икономически потенциал, чрез който може да се осъществи сътрудничество между два региона - Северен Централен и Североизточен, както и да се съвместят ресурсите на река Дунав, на Черноморието и сухоземните пътища, каза още тя.

По думите ѝ десет града в България ще получат общо 6 процента от бюджета на Европейския фонд за регионално развитие, а три от тях ще функционират, като клъстер в програмния период от 2021 до 2027 година. Идеята на новия период е да поощрява развитието на интегрираните териториални инвестиции, а общините да си партнират без да имат значение административните граници, защото това създава по -голяма гъвкавост за изпълнение на мерки, ефективно оползотворяване на ресурсите за по-голяма част от територията и населението, каза Николова.

Тя отчете, че по ОП "Региони в растеж" са разплатени 61 процента от договорените средства, няма риск за неусвояване на ресурс по програмата, а по-скоро има недостиг. Финансираните проекти през настоящия програмен период са над 500, но броят на изградените обекти е над десет пъти по-голям, посочи Николова, цитирана от БТА.

България ще управлява около 26 млрд. лева през новия програмен период

Novini.bg
2688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини