Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

  • 29 декември 2019 10:50

  • 2894
  • 2
Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС
© АПИ

Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция - България, съобщават от АПИ.

Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв.

През тази година по ОПРР са били ремонтирани 43 км от прохода "Петрохан" - важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път Враца - пещера Леденика, 9 км от околовръстния път на Ловеч /част от пътя Плевен-Ловеч/, над 27 км от пътя Севлиево - Драгановци - Габрово, който осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България, посочват от пътната агенция.

Ремонтират основно пътя Русе - Бяла

С финансиране от ОПРР 10-километровият участък от пътя Пловдив - Асеновград вече е с магистрален габарит, с което е осигурен бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до АМ "Тракия", летище Пловдив и индустриалния район в околностите на град Пловдив. Ремонтирани са и близо 39 км от пътя Стара Загора - Раднево. Второкласният път осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с АМ "Тракия" и е основна пътна артерия към енергийния комплекс "Марица Изток", уточняват от АПИ.

По ОПРР през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница - Самоков, свързващ ГКПП "Гюешево" с АМ "Струма", с пътя София - Благоевград и АМ "Тракия", на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен "Мелнишки пирамиди" с републиканския път (Е-79) и др.

Започна рехабилитацията на пътя между Варна и границата с Румъния

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България тази година бяха ремонтирани 32 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград. Второкрасният път осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за Гърция.

През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния пътя Средногорци - Рудозем и се предвижда да започне строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт "Рудозем - Елидже".По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през 2020 г. ще започне основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9,3 км от пътя Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от пътя Костинброд - Берковица - Монтана.

Мая Йорданова
2894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pedro

2019.12.30 | 00:02

2

Браво ,чудо невиждано!!! Всички виждаме ремонтираните пътища..... НЕПРЕКЪСНАТО.

2019.12.29 | 11:18

1

Вярно.ли,вярвате ли си ,влизаме от ремонт в ремонт просто няма кой да ви тури пратките

Добави коментар

Водещи новини