ЕК одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г.

  • 25 юни 2019 16:58

  • 4333
  • 2
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г.
© Unsplash

Европейската комисия одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият ѝ бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането, съобщават от земеделското министерство.

50% от средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 50% от националния бюджет. Всички мерки, прилагани до момента са включени в Програмата, и са предвидени и нови мерки за подпомагане.

За първи път ще се финансират разходи за подвижно пчеларство. Това ще гарантира разнообразна паша за пчелните семейства и ще повиши добива на пчелен мед и пчелни продукти. Освен това, ще се запази съществуващото биоразнообразие от растителни и дървесни видове у нас. Ще продължи и подпомагането за закупуване на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство (ремаркета, платформи), прилагано и в предходната програма. Включени са и дейности за обучения на пчелари.

По Програмата ще се финансира и провеждането на базари, на които местни пчелари ще могат да предлагат продукцията си, с цел популяризиране и увеличаване на потреблението. Отново ще се подпомага ефективната борба с икономически значимите заболявания по пчелите - вароатоза и нозематоза, като ще се финансират изследванията. Проверките за остатъчни количества вещества от пестициди в хранителните запаси /мед, прашец/ и пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие също ще бъдат допустими.

По Националната програма ще се предоставят средства за инвентаризация на съществуващата у нас медоносна растителност, с цел по-равномерно разпределение на броя на пчелните семейства според вида паша.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4333 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Андрей

2019.06.26 | 21:54

2

От тези пари пчеларите няма да вземат нищо

Дддд

2019.06.26 | 09:36

1

И пак кои щее удобрен няма дае обикновеният пчелар измамници долни...

Добави коментар

Водещи новини