Зам.-министър Деница Николова: Почти отлично е изпълнението на ОПРР 2014-2020 г.

  • 05 юни 2019 20:58

  • 547
  • 0
Зам.-министър Деница Николова: Почти отлично е изпълнението на ОПРР 2014-2020 г.
© МРРБ

Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с някои идентифицирани рискове. Към днешна дата по програмата, която е най-мащабната за обновяване облика на българските региони, са сключени 587 договора на обща стойност над 2,5 млрд.лв., с което е договорен 86% от бюджета й.  113 от тях вече са успешно приключили.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова пред Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. 

По програмата се обновяват 448 обекта на образователната инфраструктура на стойност над 642 млн. лв. Сред тях са 122  детски градини, 308 училища,  5 обединени детски комплекса, 13 университета. „Това е огромна подкрепа в реализацията на основния приоритет на правителството за модернизация на българското образование и подобряване на качеството“, коментира Николова.

Със  121 млн.лв. лв. се реновират  542 социални жилища. Над 53,4 млн.лв. са фокусирани в обновяване на 66  сгради на общинската и държавната администрация. По програмата се санират и обновяват  37 Районни и Гранични полицейски управления, в които се влагат почти 17 млн. лв.  Над 9,4 млн. лв. се инвестират в ремонта на 26  Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението“.  С мерки за енергийна ефективност се обновяват и 602 жилищни сгради, като инвестицията надхвърля 142, 6 млн. лв. 

Зам.-министър Деница Николова отчете още, че с над 434 млн. лв. от програмата се реализират над 333 обекта на градската среда. Ремонтират се и се изграждат нови паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки, площади, булеварди, улици, пешеходни зони, велоалеи. В резултат се облагородяват 4 045 454,56 кв. м незастроени площи, включително 10,4 хектара площ на рехабилитираната земя в зони с потенциал за икономическо развитие.

Почти 350 км ще бъдат подобрените трасета на обществения транспорт, в който се инвестират близо 278 млн. лв. Обновяват се 3 депа, 53 спирки, доставят се 263 информационни табла, изграждат се 25 интелигентни пешеходни пътеки, 50  светофара, внедряват се 9 интелигентни транспортни системи и се купуват 96 нови транспортни средства в големите български градове.

Близо 165 млн. лв. се влагат за модернизиране на спешната помощ в страната. С парите се предвижда около края на годината да започне основен ремонт и преоборудване на  235 обекта на спешна медицинска помощ, купуване на 400 нови линейки и др.  Зам.-министър Николова посочи, че въпреки забавянето на проекта за реформа в спешната помощ, вече се отчита добър напредък. Сключени са договори за доставка на линейки за по-голямата част от страната, като се водят дискусии за преодоляване на трудностите за осигуряване на автомобилите с висока проходимост. През месец февруари е публикувана процедура за  избор на изпълнител за доставка на оборудване и апаратура, като офертите са в етап на оценка. Подготвят се за обявяване всички поръчки и за избор на фирми за ремонта на  центровете за спешна медицинска помощ.

С над 418 млн.лв. се реконструират  или рехабилитират 505 км пътища от републиканската мрежа.

Зам.-министър Николова отчете още, че се работи с ускорени темпове по сертификация на средствата. Разплатени са над 1,3 млрд.лв. по сключените договори, или около 52% от общия размер сключени договори. Сертифицирани към ЕК са 25% от средствата по всички договори в изпълнение по програмата.

С добри темпове се изпълнява и другият голям проект, който се финансира от ОПРР – интегрираният градски транспорт на София.  Вече се ремонтира трамвайното трасе по улица „Каменоделска“ към „Орландовци“.  Има сключен договор за  монтаж на 220 ел. табла по спирките на градския транспорт в София. В процедура е реконструкцията на трасето на трамвай №5 по  бул. „Цар Борис III”. По спирките на обновеното трасе ще се изгради и система за видеонаблюдение.  Ще се доставят и 13 ниски подови трамвая, а първите 6 се очакват  до края на месец август.

До края на годината предстои да бъде дадена възможност за кандидатстване  по програмата в размер на  14 млн. лв. за 28-те по-малки общини, бенефициенти на програмата, които ще се инвестират в мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, информира още Николова.

„Работим активно и по подготовка за бъдещия програмен период – 2021-2027 г.“, каза още зам.-министър Николова. Основната посока е въвеждането на териториалното измерение на инвестициите с възможността да се фокусират мерките по-целенасочено, с изпълнение на интегрирани проекти на регионално ниво, включващи дейности с финансиране не само от програмата за регионално развитие, но и останалите програми. „Готвим и основните стратегически документи, необходими за бъдещото структуриране на програмата – актуализация на национална концепция за регионално развитие и регионалните планове. Предстоят обсъждания на подхода за фокусиране на инвестициите  в регионите спрямо нуждите им и спецификата. Преодоляваме паралелно и риска от наличие на т.нар. „бели петна“, за да няма населени места без достъп до европейско финансиране, коментира още заместник-регионалният министър.

Зам.-министър Деница Николова отчете още, че успешно се  изпълняват и  12-те програми за трансгранично и териториално сътрудничество към МРРБ.  Общо 500 са финансираните проекти с български партньори, а основният фокус са ТГС- програмите, които допринасят в голяма степен за подкрепа на пограничните територии. Предстои да се направи анализ за спестените средства, които да се пренасочат за целите на постигане на индикаторите и приоритетите по програмите.  По програмата с Гърция до 14 юни е отворена мярка за допълнително финансиране на малки и средни предприятия  за директна подкрепа в подобряване на конкурентноспобността, доставка на оборудване и мерки за разширяване на капацитета.

Филип Епитропов
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини