България може да получи близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за наводненията в Бургаска област

Европейската комисия е взела решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд "Солидарност" за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас, съобщиха от МРРБ.

Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11 януари. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, което се очаква да се случи в началото на месец септември тази година. Предоставените от фонд "Солидарност" на ЕС средства ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд "Солидарност" за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия - двете наводнения от юни и края на юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г.

Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.

Коментари

  1. 2018.06.08 | 16:33
    Защо не поясните, че за България, Полша и Гърция са отпуснати общо 36 млн. евро, от които България (председател на ЕС) получава 2 млн. евро.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Еврофондове

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет