ЕК предлага еврофондовете да бъдат използвани за приобщаването на мигрантите

  • 24 януари 2018 14:38

  • 4543
  • 5
ЕК предлага еврофондовете да бъдат използвани за приобщаването на мигрантите
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската комисия представи днес насоки, които да улеснят националните власти за приобщаване на мигрантите със средства от бюджета на ЕС.

Насоките обхващат приема, образованието, трудовата заетост, жилищното настаняване и достъпа до обществени услуги. В областта на образованието, например, могат да бъдат използвани различни фондове на ЕС и училищата да станат по-малко дискриминиращи, отбелязва комисията.

За осигуряването на достъпна среда могат да бъдат използвани средства от Европейския фонд за регионално развитие. Европейският социален фонд и фондът "Убежище, миграция и приобщаване" могат да помогнат преподавателите да преминат обучение за борба с отпадането от училище, а Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се може да предоставя материална подкрепа за учениците, се допълва в предложенията.

Държавите в ЕС разполагат с множество възможности за европейско финансиране на различни проекти в областта на приобщаването - от предоставяне на езикови курсове и здравни грижи при пристигането на мигрантите, до помощ за намирането на работа, дом и място в обществото, се посочва в съобщението.

Въпреки че приобщаването е преди всичко в ръцете на държавите в ЕС, съществуват мерки за насърчаване на европейско равнище. Тези мерки включват целево финансиране и възможности, предназначени за общественото и икономическото сближаване между държавите.

Едно от действията по новата европейска програма за умения включва създаването на възможност за развитие на уменията на граждани на страни извън ЕС. Комисията предложи политиката на сближаване да включва инвестиции за приобщаването на мигрантите. Целта е да се пренасочат средства към новите задачи, свързани с миграцията, пояснява комисията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4543 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
80%

2018.01.26 | 23:59

4
Най- злобният народ сме на света, скъпи Бай Ганювци и затова природата ще ни затрие. И да ми слагате малките си къси минуси все тая, само погледнете с по колко човека се топим на година. Не е случайно.

2018.06.27 | 09:05

5
От такива като теб, българският преход се превърна в затриване на България и прогонване на народа....Или и ти предлагаш с пришълци да си оправим демографския проглем?
рико

2018.01.26 | 09:47

3
И Хитлер ги е приобщавал

2018.01.25 | 23:05

1
da za da se postroqy gazovi kameri i da gi priobshtim
може

2018.01.25 | 23:05

2
Ако наистина построят газови камери с тези пари съм съгласен.

Добави коментар

Водещи новини