Община Разград глобена с над 150 000 лв. по европроект

  • 10 ноември 2016 14:43

  • 4156
  • 0
Община Разград глобена с над 150 000 лв. по европроект
© Novini.bg

Община Разград е санкционирана със 153 111 лева по европроект, съобщи днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев. Той обясни, че глобата е наложена по проект "Подготовка на проект за управление на отпадъците на територията на регион Разград", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 година". Договорът по проекта между Министерството на околната среда и водите и община Разград е сключен в края на декември 2008 година.

През 2013 година е извършен одит от Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", като одитиращият орган е констатирал нарушения, изразяващи се в неясна методика за оценка в открита процедура, които не са санкционирани от управляващия орган. През август същата година общината е уведомена за нарушенията, както и за налагане на финансова корекция в размер на 150 900 лв.

Тогавашното ръководството обаче не е направило никакви възражения срещу констатациите, и заради неплащане на санкцията, през юни 2014 г. е съставен акт за частно държавно вземане срещу община Разград за 153 111 лв, отбеляза д-р Василев. Той посочи, че на база на съставения акт, през октомври тази година общината е уведомена, че е образувано изпълнително дело срещу нея на основание заповед за незабавно изпълнение на Районен съд-Разград.

По думите на кмета поради неплащане на глобата и липсата на възражения са щели да запорират сметките на общината. От страна на ръководството на местната администрация веднага са предприети необходимите действия за съдебно оспорване, в резултат на което е постановено спиране на незабавното изпълнение за плащане на дължимите суми. "Изключително неприятно е през месец-два да получаваме информация за глоби по проекти, тъй като те трябва да се изплащат от бюджета на общината", допълни д-р Василев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини