Граждани съфинансират европроекти

  • 26 май 2011 18:27

  • 3365
  • 0
Граждани съфинансират европроекти
©

Засилен интерес и голяма активност проявиха гражданите в първото набиране на проекти за 2011 година по Програма за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти - общинска собственост в Свиленград, съобщиха от общинската администрация.

До края на срока - 31 март, в общината бяха подадени 32 проекта на физически лица, сдружения и общи събрания по етажна собственост в жилищните блокове. Комисия към Общинския съвет одобри 23 проекта на обща стойност 26 174 лева.

Финансирането по отделните разработки е до 5 000 лв., като 75 процента от тях осигурява общината, а 25 процента е съфинансирането от гражданите. Днес на кратка церемония в малката зала на кметството бяха подписани споразуменията между гражданите и общината.

Допуснати за финансиране са дейности, за които не се изисква изготвянето на инвестиционен проект и разрешение за строеж, съгласно Закона за устройство на територията - благоустрояване на предблокови и междублокови пространства, прилежащи тротоарни площи и градинки. Освен жители на Свиленград, свои проекти са направили и жители на селата Момково, Сладун, Пъстрогор, Капитан Андреево.

За да се удовлетвори силният интерес и желанието за участие на населението в малките благоустройствени мероприятия, на следваща сесия кметът на общината ще предложи на общинските съветници да се отпуснат още средства по Програмата за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти - общинска собственост, тъй като заложените за годината 30 000 лева са на изчерпване още при първото набиране на предложения.

За сравнение, през цялата 2010 година, когато Общината за първи път въведе в действие програмата, бяха оползотворени 19 165 лева за общо 19 проекта, казаха още от местната администрация.

Последвайте канала на

3365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини