Възможно е да има 25 процента неусвояване на средствата по "Биоразнообразие"

  • 17 септември 2013 17:19

  • 1659
  • 1
Възможно е да има 25 процента неусвояване на средствата по "Биоразнообразие"
©

Възможно е да има 25 процента неусвояване на средствата по ос 3 "Биоразнообразие" на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, предаде БТА.

"Като имаме предвид факта, че някои проекти няма да се изпълнят, моите подозрения са, че ще имаме някъде от порядъка на 25 процента неизпълнение само по тази ос на ОПОС, която е на обща стойност 400 милиона лева", каза Михайлова.

За ос 3 това е много, така че разчитам на предоговарянето, добави тя. По думите й към момента свръхдоговарнето по тази ос на ОПОС е 140 процента. "Свръхдоговарянето е направено като застраховка - да има повече проекти, за да има повече плащания и да няма загуба на пари.

Свръхдоговарянето би трябвало да компенсира, затова се надяваме, че няма да имаме загуби, но съществува определен риск", коментира още тя.

Към момента много от проектите на националните и природните паркове се забавят.

"Централен Балкан има изпълнение на един от проектите си 6,3 процента, като проектът е сключен преди година и половина, това е несериозно, очевидно не се работи добре по проекта, даде пример Михайлова и припомни, че това е дна от причините за смяна на директорите на регионалните структури на МОСВ.

Тя се съгласи с неправителствения сектор, че трябва и той да присъства като бенефициент в следващата ОПОС (2014-2020 г.). Убедена съм, че не само структури на МОСВ могат да бъдат бенефициенти по оста "Биоразнообразие", както е сега, добави екоминистърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.17 | 18:29

1
Аматьори. Ако беше мъжа и на тази "министърка " , досега да беше ги "усвоил", какъвто е майстор по усвояването !!!!

Добави коментар

Водещи новини