Европарламентът даде свобода за забрана на ГМО

  • 05 юли 2011 16:47

  • 2055
  • 0
Европарламентът даде свобода за забрана на ГМО
©

Държавите членки трябва да имат свободата да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани култури, като използват и екологични причини за подобна забрана, смятат европейските депутати, които на днес гласуваха законодателно предложение в тази насока.

Предложението за изменение на съществуващото законодателство, което беше прието с 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздържали се", сега отива в Съвета на министрите за по-нататъшно разглеждане. Докладчикът Corinne Lepage (AЛДE, Франция) направи следния коментар: "Радвам се, че Парламентът достигна компромис по трудния въпрос за ГМО, който вълнува обществото от години. Ако Съветът успее да постигне обща позиция, това балансирано споразумение ще даде на страните и регионите правото да не отглеждат ГМО, ако решат."

Комисията предложи на държавите членки да се даде възможност да забраняват отглеждането на ГМО, но не и на екологични основания или на такива за общественото здраве (които могат да бъдат разглеждани единствено от Европейския орган за безопасност на храните). Изхождайки от необходимостта да се даде правно основание на тези забрани в контекста на международната търговия, Парламентът настоява, че държавите членки не трябва да бъдат ограничавани да изтъкват екологични причини. Те могат да включват устойчивост на пестициди, запазване на биоразнообразието или липса на подходящи данни за възможни негативни отражения върху околната среда.

Европейските депутати също така смятат, че социално-икономическото въздействие трябва също да е основателна правна причина за забрана (т.е. при риск от заразяване на обикновени или органични култури).

Членовете на ЕП настояват, че държавите членки трябва да вземат мерки за предотвратяване на заразяването на обикновени или органични култури от ГМО култури, и да гарантират, че отговорните за подобни инциденти ще носят финансова отговорност.

Проверките за безопасност и даването на разрешение на ниво ЕС ще продължат да бъдат предварително условие за отглеждането на ГМО. Въпреки че настоящето предложение не засяга този процес, депутатите напомнят на Комисията, че в насоките по въпроса е необходимо да се внесат някои подобрения.

В момента, в ЕС е разрешено отглеждането на само 2 ГМО: царевицата MON810 и картофа Амфлора (за производство на нишесте). Въпреки че някои държави членки са разрешили тяхното отглеждане за търговски цели, повечето страни от ЕС не отглеждат ГМО. Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург са задействали т.нар. "предпазна клауза" съгласно действащата директива от 2001 г., която изрично забранява отглеждането на някои видове ГМО.

Последвайте канала на

Novini.bg
2055 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини