Томислав Дончев: Железниците са транспорта на бъдещето

  • 05 юли 2011 15:07

  • 1981
  • 1
Томислав Дончев: Железниците са транспорта на бъдещето
© Булфото

Това каза министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник на церемонията по подписването на договора по проекта за модернизацията на железопътния участък Септември - Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа”.

„След една година размахване на пръст от моя страна и от Европейската комисия по отношение на ОП „Транспорт” днес е денят, в който трябва да започне нейната реабилитация. Днес е денят, в който е редно да кажем няколко добри думи за оперативната програма”, каза Дончев.

До момента България е представила 11 големи проекта за одобрение от ЕК на обща стойност близо 2,3 млрд. евро. От тях до момента са одобрени 7 проекта на обща стойност около 1,6 млрд. евро.

На 1 юли в рамките на един ден от 7 одобрени проекта са одобрени 3 апликационни форми, като две от са по ОП „Транспорт”.

„Понеже последните 15-20 години се отучихме да пътуваме с влак, трябва да фокусираме повече енергия и внимание по отношение на железниците. Това е транспортът на бъдещето. Ако ЕС в момента говори за зелена инфраструктура, трябва да знаете че именно железниците са такава зелена инфраструктура и в рамките на следващия програмен период аз разчитам средствата за жп транспорт да не бъдат по-малко, отколкото този, за да може да завършим основни участъци от жп инфраструктурата на България”, каза Дончев.

Последвайте канала на

1981 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Николай Георгиев-София

2011.07.14 | 18:17

1
Чел съм интервю с м-р Т.Дончев в което се изтъква ,че ОП"Транспорт" не се изчерпва само с магистралите и че игнорирането на ж.п.транспорта ще е голяма грешка,с което не можем да не се съгласим.По време на пишман-демокрацията/сбърканият ни преход/ се възприе транспортна политика,характерна за САЩ от 50-те години на 20 век -тотален монопол на автотранспорта и течните горива и ликвидация на релсовия транспорт,в т.ч. и електрическия-т.е тръгнахме в посока от която другите отдавна са се завърнали.Г-н премиера Б.Борисов наред с магистралите цитира често и метрото,но се изпуска факта ,че метрото е влак,а в ЕС влаковете са извънградски еквивалент на метрото.Така,че има да наваксваме фрапиращо изоставане.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини