Учени създадоха атлас на мозъка

  • 24 септември 2012 16:40

  • 2062
  • 0
Учени създадоха атлас на мозъка
©

Необикновена карта бе създадена от американските учени. Вместо морета и океани, на нея детайлно е показан човешкия мозък.

С помощта на този атлас, учените се надяват, че ще могат да бъдат разгадани тайните на човешкия ум, пише The Daily Mail.

Атласът е бил разработен от Аленовския институт за изследването на главния мозък в Сиатъл. Учените са го качили в интернет, за да могат специалистите от цял свят да сравняват и съпоставят собствените си данни от сканирането на мозъка и генетичните изследвания.

За създаването на атласа учените са използвали главният мозък на двама починали мъже и половината от сивото вещество на трети починал. За да съставят картата, изследователите отначало са сканирали мозъка, а след това, буквално разделяйки го на трохички са записвали активните показания на всичките 20 хиляди гени, които се съдържат в човешкия геном.

По време на сканирането е бил открит ефект, който по-късно бил наречен „генетична програма". Именна това е базата по който е съставен необикновения пътеводител.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2062 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини