Астрономи проследиха произхода на метеоритите, които са удряли Земята

  • 17 октомври 2024 22:57

  • 358
  • 0
Астрономи проследиха произхода на метеоритите, които са удряли Земята
© pixabay

Метеоритите - скали, които падат на Земята от космоса, са "обстрелвали" нашата планета от раждането й преди около 4,5 милиарда години до днес, като често са причинявали незначителни щети, но понякога са предизвиквали катаклизми. Откъде обаче точно идват тези космически скали? Нови изследвания дават отговор на този въпрос, съобщава БТА.

Изучавайки състава на падналите през годините метеорити и на астероидите, населяващи Слънчевата система, астрономи са установили, че около 70 процента от известните удари на метеорити идват само от три групи астероиди, намиращи се в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Като цяло авторите на три различни изследвания са успели да обяснят произхода на повечето от десетките хиляди известни метеорити, които са паднали на Земята.

Търсач на метеорити разкри: Остават минимални остатъци от падналите обекти

За целите на изследванията астрономите са направили числени симулации, които им са им позволили да моделират формирането и еволюцията на семействата астероиди, обикалящи около Слънцето в Главния  астероиден пояс.

"Това са група астероиди, които имат сходни орбити, тъй като са фрагменти, създадени при сблъсък между два астероида", казва астрономът Мирослав Броз от Карловия университет в Прага, водещ автор на две от изследванията, публикувани в списанията "Нейчър" и "Астронъми енд Астрофизикс".  

Сблъсъците в Главния астероиден пояс изпращат в пространството летящи хаотично скални фрагменти, като някои от тях в крайна сметка удрят Земята.

"Въпреки че са известни повече от 70 000 метеорита, само 6 процента са били ясно идентифицирани по техния състав като идващи от Луната, Марс или Веста - един от най-големите астероиди в Главния астероиден пояс. Източникът на другите метеорити е останал неидентифициран", каза астрономът Майкъл Марсет от Европейската южна обсерватория в Чили, водещ автор на едно от двете изследвания, публикувани в сп. "Нейчър".

Астероидното семейство Масалия, формирало се преди около 40 милиона години, представлява клас метеорити, наречени L хондрити, които са 37 процента от известните земни метеорити, показват изследванията.

Астероидното семейство Карини, формирало се преди 5,8 милиона години, и семейство Корониди, образуване преди 7,6 милиона години, се отнасят към клас метеорити, наречени H хондрити, които представляват 33 процента от известните земни метеорити.

Други 8 процента от метеоритите на Земята могат да бъдат проследени до семействата астероиди Флора и Ниса в Главния астероиден пояс. 

Около 6 процента от метеоритите могат да бъдат проследени до Веста.

Предишни изследвания са установили, че по-малко от един процент от метеоритите идват от Марс и Луната.

Изследователите все още проучват източника на останалите около 15 процента от известните земни метеорити.

Космическите скали са изиграли важна роля в определянето на посоката на развитие на живота на Земята. Новите изследвания не разглеждат източника на метеорита, който е ударил Земята преди 66 милиона години, унищожавайки динозаврите, с изключение на техните потомци - птиците, и давайки възможност на бозайниците да станат доминиращи. 

Друго изследване, публикувано през август, установи, че този обект се е формирал отвъд Юпитер и вероятно е мигрирал навътре, за да стане част от Главния астероиден пояс, преди  да бъде "запратен" към Земята, вероятно в резултат на сблъсък.

Някои от метеоритите, които са паднали на Земята, могат да дадат сведения за ранната история на Слънчевата система. Те са първични останки от времето преди планетите да се образуват в т.нар. протопланетарен диск, който се е въртял около новороденото Слънце.

"Хондритите са примитивни метеорити, които в по-голямата си част са запазили първоначалния си състав от времето на образуването си в нашия протопланетен диск", казва Марсет. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини