От космодрума Куру във Френска Гвиана беше изстреляна новата европейска ракета "Ариана 6"

  • 09 юли 2024 22:54

  • 1408
  • 2
От космодрума Куру във Френска Гвиана беше изстреляна новата европейска ракета "Ариана 6"
© YouTube

От космодрума Куру във Френска Гвиана беше изстреляна новата европейска ракета "Ариана 6", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е  първият път от близо година, в който Европа изстрелва ракета. Предшественикът на „Ариана 6“, „Ариана 5“, беше изтеглен от употреба през юли миналата година. Изстрелването на новия модел вече беше отложено с четири години. Разработката на „Ариана 6“ струва 4,5 млрд. евро.

Първият полет на „Ариана 6“ е от решаващо значение, защото ракетата за многократна употреба „Фалкон 9“ на компанията „Спейс Екс“ е единствената действаща алтернатива за изстрелване на големи сателити в Космоса. „Абсолютно необходимо е Европа да има независим достъп до Космоса“, каза шефът на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер.

Илон Мъск изстреля най-голямата ракета в света за 4-ти път

Първият търговски полет на „Ариана 6“ е планиран за по-късно тази година и вече има 30 поръчки за изстрелване. Планирано е „Ариана 6“ да извършва девет изстрелвания годишно. 

Изстрелването тази вечер закъсня с един час, заради малък проблем, който беше отстранен. Полетът на ракетата ще продължи близо 3 часа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1408 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.07.09 | 23:23

1
... сигурно е кръстена и е била пълна с... нашенската бира:)))?!?
Тенев

2024.07.10 | 05:44

2
Купил съм за снежко изкуствен xyй, дето прилича на съветска ракета, дано му хареса.

Добави коментар

Водещи новини