Компанията "Талес Аления Спейс" и Европейската космическа агенция подписаха договор за мисията "ЕкзоМарс"

  • 09 април 2024 20:58

  • 1420
  • 0
Компанията "Талес Аления Спейс" и Европейската космическа агенция подписаха договор за мисията "ЕкзоМарс"
© Gettyimages

Компанията "Талес Аления Спейс" (Thales Alenia Space) обяви, че е подписала договор на стойност 522 млн. евро с Европейската космическа агенция (ЕКА) за мисията "ЕкзоМарс", която трябва да поеме към Червената планета в края на 2028 г.,съобщава БТА.

Съвместното предприятие между "Талес" и "Леонардо" е подписало рамков договор, който "обхваща разработването на модула за излитане, спускане и кацане" и "дейностите по поддръжка и модернизация на вече произведените апарати за мисията през 2022 г.", се посочва в съобщение за пресата.

През март 2022 г. европейският марсоход "Розалинд Франклин" беше готов да бъде изстрелян през септември с руска ракета-носител и спускаем апарат.

Студената атмосфера на Марс може да е допринесла за изпаряването на водата от повърхността на планетата

Войната в Украйна, която току-що беше избухнала и в изпълнение на санкциите, наложени на Русия, Европейската космическа агенция (ЕКА) спря мисията, припомня АФП. 

Това беше тежък удар за стотиците учени, вложили 20 години в проекта, който е от решаващо значение за търсенето на извънземен живот.

Следващата мисия "ЕкзоМарс" сега ще бъде изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида "между октомври и декември 2028 г.", а датата на пристигане ще бъде "през 2030 г.", казва от "Талес Аления Спейс". 

Целта на мисията е да се изследва повърхността на Марс в опит да се отговори на въпроса: имало ли е някога живот на тази планета?

Програмата, ръководена от ЕКА с "активното участие" на американската агенция НАСА, "предвижда доставката на европейски марсоход, способен да се движи автономно по марсианската почва".

Той ще бъде снабден с минилаборатория за директен анализ на събраните проби, за да се открият всички подземни бактерии, независимо дали са живи или вкаменени.

"Талес Аления Спейс" е производител на спътници, собственост на 67% от френската технологична и отбранителна група "Талес" и 33% от италианската "Леонардо".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини