Разследване: Google се е намесил в полза на демократите 41 пъти за последното десетилетие

  • 25 март 2024 18:05

  • 457
  • 1
Разследване: Google се е намесил в полза на демократите 41 пъти за последното десетилетие
© Getty Images, архив

Google ще забрани на Gemini да отговаря за политически избори в различните страни. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в интервю за "Фокус".

Тя цитира разследване на американска медия, според което Google се е намесил директно 41 пъти за последното десетилетие в полза на демократите. Но тепърва предстои тази информация да се докаже или опровергае. "Ако това е така, те действат превантивно и започват сами да се регулират“, коментира доц. Тодорова. 

Тя коментира и новината, че индийският премиер Нарендра Моди е определен от Gemini като фашист и диктатор заради някои свои идеи и решения. "Не мисля, че е преднамерено, защото отговорът много зависи от дизайна на запитването прочита. Индийското правителство реагира мълниеносно и ще гласува наредба, която гласи, че всяка компания в Индия, която иска да пусне някакъв тип изкуствен интелект, трябва да го съгласува с правителството. Звучи рестриктивно и авторитарно, но от друга страна, ако за институциите е трудно да изработят регулации в скоростта, която да обслужва развитието на технологиите, може би това е начинът, докато се намери механизъм“, коментира доц. Тодорова.

Новият ИИ на "Гугъл" не знае дали Хитлер е по-лош от Мъск
Според нея всички технологични компании, създатели на големи езикови модели, ще наложат подобни ограничения. "Най-вероятно те ще забранят временно изкуствения интелект да отговаря за политическите въпроси в конкретната страна, за да не бъдат обвинявани след това, че едва ли не той е предрешил резултатите от изборите“, поясни доц. Тодорова.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.25 | 22:47

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини