4 работни дни със заплата за 5: AI прави неизбежна 4-дневната работна седмица

  • 29 февруари 2024 15:33

  • 2347
  • 3
4 работни дни със заплата за 5: AI прави неизбежна 4-дневната работна седмица
© Bing Image Creator

Да имаш четири дни, докато получаваш заплата за пет, е мечта за много служители. Промените в пандемията, насочени към работната среда, превръщат непостижимата някога идея в реалност за някои работници.

Данни показват, че все повече компании в различни страни регистрират положителни резултати от изпробването на модела на 4-дневната работна седмица. Сред тях са държави като Обединеното кралство, Исландия, Португалия и други, коментира CNN.

Пилотните проекти продължават в Германия. Там 45 компании въвеждат новия график за служителите си. Затова обаче има и допълнителен фактор. Изкуственият интелект (AI) е все по-използван в работните процеси и според експерти това може да ускори приемането на четиридневната работна седмица.

Екип на платформата Tech.co анкетира повече от 1000 бизнес лидери в САЩ за въздействието на технологиите върху работното място за 2024 г. 93% от фирмите, използващи AI, са отворени за четиридневна работна седмица

Данните показват, че 29% от организациите с 4-дневна работна седмица използват широко AI в своите работни процеси. Те предлагат генеративни AI инструменти като ChatGPT, както и други програми за рационализиране на операциите. Само 8% от организациите с петдневна работна седмица използват изкуствения интелект със същата интензивност.

93% от фирмите, използващи AI, са отворени за въвеждането на четиридневна работна седмица, докато по-малко от половината във втората група, биха въвели по-кратка работна седмица за служителите си.

Испански министър: Работната седмица да стане 37 часа и половина

Печелене на безценно време – повече концепции и идеи

За базираната в Лондон агенция за дигитален дизайн Driftime приемането на AI технология е от решаващо значение, за да позволи на бизнеса да управлява гъвкава 4-дневна работна седмица.

„Като възлагаме прости задачи на инструменти с изкуствен интелект, ние печелим безценно време, което преди сме губили в бавни аспекти на процеса“, коментира съоснователят Абб ди Тайо.

„С инструменти като Modyfi всички графики са живи и могат да се променят. Така нашите дизайнери по-лесно и по-бързо създават концепции и идеи, посочва още той.

Според Тайо 4-дневната работна седмица е добре дошла както за служители на компанията, така и за крайния резултат.

Вместо спад на работата – забележително качество и високо удовлетворение „Вместо спад в количеството работа, създадена за четири дни, видяхме забележително високо качество, съчетано с високо удовлетворение на персонала. Здравето и щастието на нашия екип са в пряка връзка с високия стандарт на произведена работа", посочва бизнес лидерът пред CNN.

Според Шейн Симпсън, управляващ директор на базираната в Обединеното кралство TechNET IT Recruitment, AI е фундаментален за успеха на политиката на компанията за 4-дневна работна седмица.

Фирмата е открила, че инструментите за изкуствен интелект спестяват на всеки от техните консултанти по набиране на персонал 21 часа седмично, основно чрез автоматизиране на предишни ръчни задачи като въвеждане на данни, имейли за потвърждение, проверка на автобиография и обхват на кандидатите.

Четиридневната работна седмица подобрява менталното здраве

„Това спестяване на време позволява на екипа ни да постигне седмичните си цели по-рано, а гъвкавостта освобождава нашите консултанти от привързаност към бюрата си, позволявайки им да се насладят на заслужен почивен петък“, казва Симпсън.

По-лесно привличане на таланти

Съкратената работна седмица на компанията не само повишава производителността и благосъстоянието на служителите. Тя е ключова за привличането на таланти в компанията.

„Опитните специалисти по набиране на персонал са привлечени от нашите рационализирани процеси, докато талантите на начално ниво са нетърпеливи да възприемат нови инструменти. Това вдигна целия бизнес“, коментира Симсън.

Ще бъде ли от полза ако въведем 4-дневна работна седмица в България?

Лидерски решения и нови умения на служителите

Докато AI инструментите със сигурност проправят пътя за четиридневна работна седмица в някои индустрии, технологията не може да въведе промяната сама. Организационната култура в бизнеса също е фундаментална, казва На Фу, професор по управление на човешките ресурси в бизнес училище, Ирландия.

„Отвореността към иновативни работни структури, експерименталното мислене и културата, основана на високи нива на доверие, са важни за успешното възприемане на четиридневната работна седмица“, посочва тя.

„Вместо да се превръщат в обикновени пазачи или слуги на машини, работниците трябва да развиват нови умения, които да използват, да допълват и да ръководят AI, постигайки по-добри резултати“, коментира още На Фу.

Някои индустрии ще се възползват от AI повече от други

Някои индустрии ще се възползват от AI повече от други – особено тези, които могат да използват генеративни AI инструменти - включително разработка на софтуер, създаване на съдържание, маркетинг и правни услуги. Развитието на изкуствения интелект също трябва да продължи, ако се цели значителното намаляване на работното време навсякъде.

Това, което може да доведе до преминаването към четиридневна работна седмица в бизнес среда, задвижвана от изкуствен интелект, в крайна сметка не зависи обаче само от роботите.

Държавните служители в Шотландия получиха допълнителен час почивка седмично

Изисква се решение от изпълнителния директор и дали лидерите ще възприемат нетрадиционната концепция.

Опасността от нов грешен модел

„Вместо да оставят AI да допълва работата на хората, например, някои фирми биха могли да го използват за автоматизиране на определени задачи, докато изискват допълнителна работа от служителите си, която да бъде изпълнена в „по-свободното им“ работно време“, коментира На Фу.

И все пак, въпреки някои резерви, нарастващ брой бизнес лидери – включително някои от най-печелившите компании в света, виждат съкратената работна седмица, движена от технологиите, като неизбежно бъдеще.

„Децата ви ще живеят до 100 години и вероятно ще работят три дни и половина в седмицата“, коментира през октомври 2023 г. главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън пред Bloomberg TV.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2347 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.04 | 20:33

3
А без АIто щеше да си остане 5 дневна ли.

2024.02.29 | 16:58

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.29 | 15:50

1
Накрая излизането от вкъщи ще е престъпление както са заспали овцете

Добави коментар

Водещи новини