По звука от плъзгане на пръст върху екрана на телефон може да се се копира отпечатъкът му

  • 21 февруари 2024 22:57

  • 7388
  • 3
По звука от плъзгане на пръст върху екрана на телефон може да се се копира отпечатъкът му
© pixabay

Учени успяха да реконструират пръстов отпечатък на човек само по звука от плъзгане на пръста му върху сензорния екран на мобилен телефон. По този начин изследователи от САЩ и Китай алармираха за уязвимост в системата за защита на мобилни устройства чрез биометрична автентикация с пръстов отпечатък на собственика им, съобщава БТА.

Това се съобщава в предстоящ доклад на групата изследователи, публикуван на портала на конференцията за компютърна сигурност NDSS Symposium 2024 („Сигурност на мрежите и разпределените системи“), която ще се проведе от 26 февруари до 1 март в Сан Диего, Калифорния. 

Според доклада учените са разработили новата технология PrintListener за пробив в системата за биометрична автентикация, което е нова заплаха за киберсигурността. Тя може да възстановява пръстови отпечатъци чрез анализиране на звука, генериран по време на плъзгане на пръст върху сензорен екран на мобилно устройство. Това води до лесен пробив в защитата на устройството през приложението за автентикация чрез пръстов отпечатък. 

Проучване: Създадените от изкуствен интелект белокожи лица могат да изглеждат по-реални от човешките

При използването на новата система са регистрирани по-високи нива на успешно възпроизвеждане на пръстови отпечатъци, отколкото при използване на вече съществуващата технология MasterPrint, която работи на базата на анализ на данни от изкуствен интелект.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7388 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tea

2024.02.22 | 10:31

3
. MORTACI SUA.GUARDA

2024.02.22 | 07:20

2
Пълни глупости, нарочно тикат към сканиране на ретината. ID2020, сеpтификата за цифpова идeнтичност, e с рeтина.

2024.02.22 | 01:21

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини