Погледни на света с други очи

  • 18 декември 2023 09:53

  • 4301
  • 0
Погледни на света с други очи
©

Лазерната корекция на зрението може да ти помогне да се сбогуваш с очилата и лещите

Сваляш очилата за момент и светът вече е размазан, детайлите бягат, красотата около теб се слива в разноцветни петна. Само хора, които имат проблем със зрението, могат да разберат за какво става въпрос. Неприятното усещане на запотените очила през зимата, страхът, че когато се наведеш, за да погледнеш през балкона, очилата ти могат да паднат, притеснението, че ще заспиш пред телевизора и може да ги счупиш, неудобните ситуации, при които сваляш лупите за кратко и покрай теб минава някой познат, а ти не го виждаш.

Днес много хора избират лещите пред очилата, за да виждат света ясно и без проблем. Но те са временно решение, изискват специална поддържка, а някои „по-капризни“ очите просто не ги приемат.

Тогава?

Лазерната корекция на зрението добива все по-голяма популярност и може да помогне на човек да се сбогува с очилата и лещите и да види света, такъв какъвто е. Добрата новина е, че лазерна корекция на зрението може да се направи, както при късогледство, така и при далекогледство и астигматизъм. Самата манипулация се извършва върху роговицата – това е най-предната, прозрачна част на очната стена, която пречупва светлинните лъчи, навлизащи в окото. При късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, светлинните лъчи не се събират в точка върху ретината, както би трябвало да бъде, но това може да се промени с лазерната корекция.

Мога ли и аз?

Ако сте над 18 години и нямате промяна повече от 0.5 през последната една година, тогава без проблем може да направите консултация със специалист в Очна клиника „Зора“. Необходим е обстоен преглед и изследвания преди да се премине към самата процедура. Но това не важи само за пациентите с късогледство. В повечето случаи хората над 45 започват да развиват старческо далекогледство. Случвало ли ви се е да започнете да отдалечавате книгата от носа си или да си купите очила да коригирате и на далекогледството, и на късогледството? Вече има специални лазерни софтуери, които позволяват корекция и на старческото далекогледство и вече няма да имате нужда да носите очила след 45.

Само 17 секунди

Направили сте първата крачка и сте решили, че е време да подобрите зрението си. Но коя процедура да изберете? В този случай обаче последната дума е на висококвалифицираните специалисти.

В очна болница „Зора“ се правят едни от най-популярните и успешни манипулации –FemtoLASIK и повърхностните процедури ( PRK, LASEK; Epi-LASIK). При повърхностните процедури хирургът премахва най-горния слой на роговицата, наречен епител. След което със специален лазер само за няколко секунди се отстранява диоптърът на пациента. В края на операцията се поставя терапевтична контактна леща, която се отстранява след 3 до 4 дни – времето необходимо за прорастване на нов епител.

FemtoLASIK e изцяло лазерна процедура, без използване на режещи остриета. Свръхпрецизен лазер оформя „капаче“ в предната част на роговицата, като лекарят може да определи дебелината на капачето с прецизност до микрон. Самата интервенция отнема само 17 секунди. След оформянето на „капачето“, то се повдига със специален инструмент и диоптрите се отстраняват. По последни данни успеваемост на този метод е над 98%.

Всяка процедура има своите показания и противопоказания, и решението може да се вземе само след обстоен преглед.

Без притеснения за болката

Процедурата FemtoLASIK е безболезнена за пациента, а възстановяването е изключително бързо. Първите дни след операцията той може да усети леко дразнене от светлината и затова лекарите препоръчват да се носят слънчеви очила, ако се налага. Възможно е някой пациент да изпита известна сухота, но тя отминава благодарение на изкуствени сълзи под формата на капки.

При повърхностните интервенции през първите дни също може да има повишена чувствителност към светлина и леко дразнене в очите, усещане за чуждо тяло, но тези симптоми бързо отшумяват.

Много пациенти се притесняват да не би операцията да не е успешна или „да не се случи нещо…“. Всъщност лазерната корекция е безболезнена, бърза, извършва се само с локална упойка чрез поставяне на капки в окото. Няма игли, няма спринцовки. Пациентът е буден и слуша онова, което го съветва хирургът. Добрата апаратура и опитът на лекарите е от огромно значение. Болница "Зора" е една от първите очни клиники в България, в която има високотехнологичен и безопасен лазер, а операциите се правят от едни от най-добрите български професионалисти, които отделят внимание на всеки пациент. А това е от огромно значение. Понякога човек се стреми към невъзможното и именно специалистът е този, който спокойно може да обясни най-добрия вариант.

Сбогом на очилата завинаги

Завинаги ли ще се сбогувате с очилата? Отговорът е „Да“. Разбира се, има изключения при пациенти с много високи диоптри или пък такива с тънки роговици. При тях се премахва част от диоптъра, доколкото е възможно и безопасно.

И на финала каква е добрата новина? Ако имате затруднено зрение, може бързо, безболезнено и успешно да се сбогувате с очилата и да погледнете на света с други очи. 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
4301 0

Водещи новини