Възможно ли е инфлуенсърите да останат без работа заради ИИ?

  • 07 декември 2023 19:36

  • 1817
  • 0
Възможно ли е инфлуенсърите да останат без работа заради ИИ?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нова професия в социалните мрежи. Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, генерират милиони последователи, а екипът, който стои зад тях, печели хиляди от реклама. Възможно ли е заради виртуалната реалност инфлуенсърите да останат без работа?

Айтана Лопес е на 25. Тя е инфлуенсър и фитнес модел в Испания. Изглежда перфектно и не съществува. Създадена е чрез изкуствен интелект. Само за 5 месеца профилът ѝ в Instagram събира над 200 хиляди последователи. 

„Намалява се рязко рискът за брандовете да бъдат изненадани от това, че някой инфлуенсър не е в настроение, не е успял да си направи прическата. Инфлуенсърите в реалния живот имат ограничения”, коментира маркетинг експертът Георги Малчев.

Колко са готови да плащат брандовете на инфлуенсъри в Instagram?

Според Борис Гончаров, който се занимава с виртуална реалност и дори е създал свой собствен аватар, за брандовете е дори по-изгодно да работят с тях. „Такива инфлуенсъри, особено в Южна Корея, генерират десетки милиони приход”, обясни той.

Експертите предупреждават, че виртуалните инфлуенсъри могат да влияят на психиката ни, защото имат политически и обществени виждания. „Те не са просто едни виртуални манекени на дрехи или на стоки. Могат да имат влияние по отношение на разбиранията за това какво е приемливо и какво не. Мотив за създаването на такъв тип инфлуенсъри са парите, да се монетизира. Можете да се сетите до какво може да доведе това. Това е бизнес”, посочи Гончаров. Той е категоричен, че това е по-евтиният вариант от това да има реален човек.

Инфлуенсъри изкарват луди пари в TikTok, следвайки безумен тренд

За да е успешен един виртуален инфлуенсър, той трябва да качва сторита и да си прави селфита всеки ден. Затова е нужно да бъде изграден образ с ясни интереси. 

Но възможно ли е истинските инфлуенсъри да останат без работа? Експерти подозират, че към този момент можем да говорим единствено за разширяване на пазара. Останалото зависи от развитието на технологиите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини